Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Az életük múlhat rajta

Szöveg: honvedelem.hu |  2017. november 14. 8:21

Magasnyomású palacktöltő kompresszor tanfolyam zajlik Szentesen, az MH 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Ezrednél.

1596041185

A kéthetes kurzuson a szentesi katonák mellett az MH 5. Bocskai István Lövészdandártól, valamint az MH 43. Nagysándor József Híradó és Vezetéstámogató Ezredtől érkezettek is részt vesznek. A felkészítésen résztvevők tapasztalt búvárok segítségével sajátítják el azon búvárpalackok és indítópalackok töltésének fogásait, melyeket elsősorban búvár merülésekhez használnak. Az így megtöltött, sűrített levegős palackok alkalmasak még PTSZ-M lánctalpas kétéltű-, valamint harckocsimotorok indításához is, abban az esetben, ha azoknak az akkumulátora lemerülne.

1596041185

A kompresszorral feltöltött palackok tartalma megfelel a légtéri levegő összetételének – 21 százalék oxigén, 78 százalék nitrogén és 1 százalék egyéb gázok -, csak sűrített formában tartalmazza azt. Ezzel a sűrítési eljárással egy 10 literes palackban akár 2000 liter levegőt is el tudnak tárolni.

A kurzuson elhangzott: nagyon fontos, hogy a búvárpalackokba kizárólag olyan sűrített levegő kerüljön, amely élettani szempontból teljes mértékben megfelelő ahhoz, hogy a búvár belélegezze, mert a víz alatt az élete múlik rajta.

1596041185

Fotó: az alakulat facebook oldala