Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Az első világháború árnyékában

Szöveg: Faragó Fanny | Fotó: a szerző felvételei |  2019. november 22. 10:33

„Háborús hétköznapok” címmel tart tudományos konferenciát a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum (HM HIM), valamint a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum november 21-22-én. A rendezvényen az előadók a legújabb kutatások eredményeit is megosztják egymással.

1596072253

Dr. Hermann Róbert, a HM HIM parancsnokának tudományos helyettese a konferenciát megnyitó beszédében elmondta: amikor a háborúkról beszélünk elsősorban mindig a frontokra, a hadszínterekre, a katonákra gondolunk, pedig egy-egy ország háborús potenciájáról és mentalitásáról többet árul el az, hogy mi történik a hátországokban és milyen módon képes az érintett civil társadalom átvészelni a megpróbáltatásokat. Dr. Hermann Róbert beszédében nagy hangsúlyt fektetett a két intézmény több évre visszanyúló jó kapcsolatára, végül eredményes konferenciát kívánt a résztvevőknek.

A HM HIM tanácstermében a háborús hétköznapok konferencia programját valóban a sokszínűség határozta meg. Az előadásokon olyan területet járnak be az előadók, amelyek a harctereken, a hadifogoly-táborokban, a hátországban zajló mindennapi élet valamennyi jellemző és specifikus aspektusát bemutatják.

1596072253

A konferencia első napján Torma Galina, a Magyar Nemzeti Filmarchívum munkatársa prezentációjában a legújabb kutatások fényében mutatta be a százéves filmhíradók hadtörténeti vonatkozású híranyagait. A felszólalók sorában Forró Katalin következett, aki Vác román megszállásáról számolt be. Csukovits Anita, a váci Tragor Ignác Múzeum munkatársa „Egy 19. századi militáns celebritás az első világháborúban" címmel tartotta meg referátumát, ezt követően az első világháború rokkantkérdéséről Kaba Eszter beszélt. A délelőtti program zárásaként a „Megmentett örökség: Leletek az ostffyasszonyfai hadifogolytáborból" című kamarakiállítást tekintették meg a konferencia résztvevői Polgár Balázs vezetésével.

1596072253

A délutáni szekció a szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum muzeológusainak előadásaival folytatódott. A továbbiakban Topolya Község múzeumjának képviseletében Vastag Gazsó Hargita tartott beszámolót, majd Pásztor Andrea egy pécsi hadapródiskolás visszaemlékezéseit vázolta fel. A nap végén Magdó Csaba az Osztrák-Magyar Monarchia hadseregének híradástechnikájába engedett betekintést, végül Török Róbert és Sallay Gergely mutatta be a „Háborús Hétköznapok III." című tanulmánykötetet.

A konferencia november 22-én a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum színháztermében folytatódik.

1596072253