Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Az első világháborúra emlékeznek Hódmezővásárhelyen

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2018. szeptember 13. 19:03

Háromnapos programsorozattal, ezen belül konferenciával, kiállítással, koncerttel emlékeznek az első világháborúra a hét végén Hódmezővásárhelyen – tájékoztatták a szervezők az MTI-t.

Az 1970-es évek óta működő Ezer Nemzetség baráti közösség tagjai 2014 tavaszán határozták el, hogy az I. világháború centenáriumi éveiben Galíciától, Olaszországon át egészen Erdélyig felkeresik azokat a harctereket és emlékhelyeket, ahol őseik küzdöttek. A négyéves emléktúra zárásaként e hét végén Hódmezővásárhelyen tartja kegyeletei emlékező sorozatát az egyesület.

Szeptember 14-én, péntek délután a Bethlen Gábor Református Gimnáziumban konferenciát rendeznek, amelyen többek között Szakály Sándor, a Károli Gáspár Református Egyetem professzora, a Veritas Történetkutató Intézet főigazgatója is előadást tart. Az első világháború magyar és helyi vonatkozásait bemutató referátumokat követően az Ótemplomban folytatódnak a programok: kiállítás nyílik az Ezer Nemzetség baráti közösség négyéves emléktúráinak képeiből, este pedig az MH 5. Bocskai István Lövészdandár Hódmezővásárhelyi Helyőrségi Zenekar fúvósai adnak ingyenes emlékkoncertet.

Az emlékezők szombaton felkeresik város egykori közigazgatási területén fekvő, felújított világháborús emlékműveket és emléktáblákat, vasárnap délelőtt pedig a hősök emlékének ajánlott istentiszteleten vesznek részt, amelyen Incze Zsolt a sepsiszentgyörgy-szemerjai református egyházközség lelkésze, a Sepsi Egyházmegye esperese hirdet igét.