Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Hetedik alkalommal találkoztak a Védelmi Együttműködési Kezdeményezés országai

Szöveg: Honvéd Vezérkar |  2018. szeptember 13. 19:04

A biztonsági kihívásokat és az együttműködési folyamatokat vitatták meg Tiranában a Védelmi Együttműködés Kezdeményezés tagállamainak katonai vezetői.

1599192870
A Védelmi Együttműködés Kezdeményezés (Defence Cooperation Initiative – DECI) vezérkarfőnöki szintű találkozóján magyar részről Korom Ferenc altábornagy, a Honvéd Vezérkar főnöke és kísérete vett részt. A magyar delegációt Bardhyl Kollçaku dandártábornok, albán vezérkari főnök fogadta Tiranában.

1599192870
A tárgyaláson Korom altábornagy a házigazda albán mellett a montenegrói, horvát, olasz, osztrák és szlovén vezérkari küldöttséggel egyeztetett az albán fővárosban szeptember 13-án, csütörtökön. A Többnemzeti Szárazföldi Kötelék (Multinational Land Force – MLF) létrehozására vonatkozó megállapodást 1998-ban írta alá Olaszország, Szlovénia és Magyarország, a kötelék létrehozásánál célként fogalmazták meg a közép- és kelet-európai államok együttműködésének szorosabbá tételét, a térség biztonsági és védelmi képességeinek erősítését, illetve a végrehajtási képességek javítását a békefenntartó műveletekben. Az MLF rendszeresen tart közös gyakorlatot Clever Ferret néven. 2012-ben az MLF bázisán létrejött a Védelmi Együttműködési Kezdeményezés Ausztria, Horvátország, Olaszország, Szlovénia és Magyarország részvételével, amelyhez 2016-ban Albánia is csatlakozott. A DECI évenként megrendezett, vezérkarfőnöki szintű találkozójának 2017 szeptemberében a Tolna megyei Bikács adott otthont, amelyen Montenegró is részt vett.

1599192871
Az idei, Albániában megrendezett találkozó témái között szerepelt többek között a DECI-csoport NATO keretnemzeti koncepciójának elgondolása, az olasz vezetésű EU Harccsoport készenléti időszakában történő DECI-együttműködés, az Európai Unió Állandó Strukturált Együttműködésének (Permanent Structured Cooperation – PESCO) olasz vezetésű projektjei, valamint az illegális migráció, az erőszakos extrémizmus és a külső befolyások okozta regionális fenyegetések. Az egyeztetések mellett sor került az MLF új, általános technikai egyezményének olasz-szlovén-magyar részről történő közös aláírására is. A találkozó kapcsán Korom Ferenc altábornagy kiemelte, hogy a nemzeti érdekek elsődleges szem előtt tartásával párhuzamosan meg kell találni azokat az együttműködési formákat, amelyek a legelőnyösebbek a Magyar Honvédség és Magyarország számára, egyben pedig hozzáadott értékkel bírnak Magyarország és a magyar emberek védelméhez.

1599192871
A találkozó zárásaként a résztvevők közös nyilatkozatban fogalmazták meg elkötelezettségüket a további együttműködés mellett, valamint rögzítették az eddig elért eredményeket is. A Védelmi Együttműködés Kezdeményezés következő, 2019-ben esedékes találkozójának házigazdája Montenegró lesz.

1599192871
Fotó: Eldian Muca őrnagy