Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Az emlékhelyek örök mementók az utókornak

Szöveg: Takács-Tóth Andrea |  2016. május 31. 18:12

A békefenntartók és a hősök napjára emlékezett az MH 5. Bocskai István Lövészdandár a debreceni Honvédtemető pantheonjában a napokban. Az alakulat katonái fejet hajtottak az öt évvel ezelőtt elhunyt Róth Orsolya és Dálnoki András posztumusz hadnagyok emléke előtt.

A megemlékezésen Takács Attila dandártábornok, az alakulat parancsnoka kiemelte: a sírdombok, a katonasírok és az emléktáblák örök mementóként szolgálnak és figyelmeztetik az utókort a béke törékenységére.

1596014431

A dandár két katonája békét teremteni indult Afganisztánba, a rájuk jellemző emberséggel, becsülettel végezték munkájukat, és életüket áldozták hazájukért. „Örökké adósok maradunk, személyes példamutatásotok arra ösztönöz bennünket, hogy bebizonyítsuk, életáldozatotok nem volt hiábavaló. Minden erőnkkel és tudásunkkal egy jobb, békésebb és biztonságosabb jövő megteremtésén fáradozunk. Emléketeket örökké megőrizzük, egyéni életutatok példaként szolgál a jelen s a jövő katonái előtt" – emlékezett Takács Attila dandártábornok.

Ezt követően a meghívott vendégek, illetve Róth Orsolya és Dálnoki András egykori katonatársai, bajtársai elhelyezték a kegyelet virágait az elhunytak emléktáblája előtt. 

A megemlékezés végén Papp Mátyás őrmester előadásában a hősök emlékére szólt az Il Silentio.

1596014432

Fotó: Szalka Miklós őrvezető