Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Az ENSZ égisze alatt működő békeműveletekről tárgyalnak

Szöveg: Honvéd Vezérkar |  2015. március 27. 21:57

Egyesült Államokbeli látogatásának utolsó napján – március 27-én, pénteken – az ENSZ katonai műveleteiben szerepet vállaló nemzetek vezérkarfőnökeinek konferenciáján vesz részt a Honvéd Vezérkar főnök.

1595990406

Dr. Benkő Tibor vezérezredes a konferenciát megelőző este, a New York-i Magyar Állandó ENSZ Képviseletet vezető Bogyay Katalin nagykövet asszonnyal folytatott megbeszélést, az ENSZ keretén belüli katonai szerepvállalás részleteiről; kiemelten érintve a magyar vonatkozású összetevőket.

1595990406

A 107 ország katonai vezetőinek részvételével zajló konferencia – az ENSZ fennállása óta – első alkalommal teremt lehetőséget a vezetőknek arra, hogy megvitassák a világszervezet égisze alatt működő békeműveletek aktuális kérdéseit. A konferencia legfőbb célja a katonai missziók stratégiai és hadműveleti helyzetének értékelése, a műveletekben részt vevő kontingensek előtt álló, katonai jellegű kihívások kezelése.

A konferencia eredményeivel kapcsolatosan megfogalmazott igények között kiemelten szerepel annak megvitatása, hogy a békemissziók hogyan tudják hatékonyabban végrehajtani összetett mandátumaikat. További kiemelt célkitűzés a konszenzus elérése annak vonatkozásában, hogy mely területeken léteznek kritikus hiányosságok, valamint, hogy miként lehet kialakítani az egyetértést az előrelépés irányainak kitűzése érdekében.

1595990406

Az ENSZ összességében azt várja a konferenciától, hogy növekedni fog a tagállami felajánlások száma. A konferenciát Ban Ki-moon, a világszervezet főtitkára nyitja meg, majd ezt követően Hervé Ladsous, a békeműveletekért felelős főtitkárhelyettes értékelése következik a stratégiai, illetve a műveleti környezetről. A következőkben Athul Kare, a hadszíntéri támogatásért felelős főtitkárhelyettes értékeli a kihívásokat és lehetőségeket.

A továbbiakban Maqsood Ahmed altábornagy, a főtitkár békeműveleti katonai tanácsadója vezeti elő a kihívásokra adandó válaszlehetőségeket, végül David Haeri, a politikai, értékelő és kiképzési főosztály igazgatója tart előadást az ENSZ békeműveletek jövőjéről.

1595990406

A konferencián elsősorban a képzések, a gyorsreagálású képességek, a civilek védelme, a vezetés-irányítás, a felderítő- és hírszerző képességek – ezen belül is a modern technológiák, például a  drónok alkalmazása – és az egészségügyi kapacitáshiányok témaköreit vitatják meg. 

A konferencia a nap végén interaktív panellel záródik, melynek részeként a nemzetek lehetőséget kapnak arra, hogy nemzeti álláspontjukat megosszák a résztvevőkkel.

1595990406


Fotó: Honvéd Vezérkar