Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Az év kiemelt kiképzési eseménye

Szöveg: Sályi Gergő törzsőrmester |  2016. június 11. 19:58

Kecskemétre települt az MH 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred egyik ideiglenes alegysége, hogy részt vegyen a NEWFIP 2016 „RAMSTEIN GUARD 6”  elnevezésű, NATO−magyar elektronikai hadviselés gyakorlaton. Az alakulat közel százfős személyi állománnyal és csaknem félszáz technikai eszközzel képviseltette magát az idei év egyik kiemelt, május utolsó és június első napjaiban megrendezett kiképzési eseményén.

1596015041

A gyakorlat minden évben − így idén is − komoly felkészülést követelt a győri alakulat katonáitól. Ezúttal a  valós harci helyzetet szimuláló tűzvezetési gyakorlásokon és elméleti képzéseken túl, egy, a Magyar Honvédség központi gyakorló- és lőterén végrehajtott, valós repüléssel egybekötött légvédelmi harcászati gyakorlás is a győri katonák felkészülését szolgálta. 

Az MH 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred – főként felderítőkből, híradókból, tűzvezetőkből, légvédelmi lövészekből, valamint harc- és gépjárművezetőkből álló – kontingense május 29-én indult Kecskemétre, ahol a május közepén áttelepített haditechnikai eszközök már várták a katonákat. Az első nap a légvédelmi alegységek és a vezetési pont telepítésével, valamint rendszerellenőrzéssel és az összeköttetések ellenőrzésével telt. 

1596015041

Az Észak-atlanti Szövetség által előírt NEWFIP (NATO Electronic Warfare Force Integration Period) gyakorlat célja felkészíteni a NATO integrált légvédelmi rendszerének elemeit képező nemzeti egységeket, alegységeket az elektronikai hadviselési technikák felismerésére és a védelmi rendszabályok alkalmazására. Ez a győriek vonatkozásában nem mást jelent, mint hogy a katonáknak elektronikus zavarótevékenység ellenére is képesnek kell lenniük feladataik ellátására, vagyis az ellenséges légieszközök felderítésére, követésbe vételére és – jelen esetben – imitált megsemmisítésére.

1596015041

A műveletek során az arrabonások a Magyar Honvédség számos alakulatával működtek együtt, hiszen a gyakorlatnak helyszínt biztosító MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis mellett az MH Légi Vezetési és Irányítási Központ, valamint az MH 54. Veszprém Radarezred is érintett volt a feladatban. Emellett a kiképzési esemény többnemzetinek is tekinthető, hiszen a gyakorlat a NATO ramsteini, valamint torrejoni parancsnokságainak irányítása alatt zajlott, ahol számos nemzet katonáiból álló törzs teljesít szolgálatot.

1596015041

Fotó: dr. Toperczer István orvos alezredes