Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Az időseket köszöntötték Miskolcon

Szöveg: Ifju Tímea főhadnagy |  2016. október 3. 16:02

Az Idősek Világnapja alkalmából az egykor Borsod-Abaúj-Zemplén megyében szolgálatot teljesítő nyugállományú katonákat és az egykori „kieges” dolgozókat köszöntötte Vanyur Tibor ezredes, az MH Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság (MH KIKNYP) parancsnoka szeptember 30-án, pénteken, Miskolcon.

A „Katonai udvar" elnevezésű rendezvényt első alkalommal, hagyományteremtő jelleggel szervezte meg az MH KIKNYP miskolci irodája. Vanyur Tibor ezredes beszédében az időseket köszöntötte, elmondta, hogy szilárdan megalapozott tudás- és tapasztalatbázist teremtettek hivatásukhoz, áldozatos, elhivatott munkájuk eredményeire építkeznek. Az ezredes hangsúlyozta: katonacsaládból származik, Borsod-Abaúj-Zemplén megyeinek vallja magát, édesapja is a megyében szolgált egykor, utána pedig ő, követve édesapja hivatását, szintén a megyében szolgált, míg az MH 11. Duna Légvédelmi Rakétaezred megszűnését követően már 16. éve a hadkiegészítés szakterületen tevékenykedik.

1596020783

Kiemelte: a parancsnokság fontosnak tartja az egykori bajtársakról történő gondoskodást, törődést.  „Figyelmet kell kapniuk attól a szervezettől, melyet évtizedeken keresztül önzetlenül szolgáltak, egy egész életpályát hagyva maguk mögött" – fogalmazott a parancsnok.

A rendezvény részeként együttműködési megállapodásokat írtak alá a Megyei Kórház és Egyetemi Oktató Kórházzal, az ózdi Almási Balogh Pál Kórházzal és a sátoraljaújhelyi Erzsébet Kórházzal. A megállapodásokat a kórházak részéről dr. Csiba Gábor főigazgató főorvos, dr. Bélteczki János megbízott főigazgató és dr. Kovács Lajos megbízott főigazgató, az MH KIKNYP részéről pedig Nagy Zoltán alezredes, a debreceni központ parancsnoka mint területileg illetékes szakmai vezető látták el kézjegyükkel.

1596020783

A ceremóniát követően Vanyur ezredes hangsúlyozta: az együttműködési megállapodás aláírása rendkívül fontos, hiszen békeidőben így tudnak közösen felkészülni a honvédelmi feladatokra. Az évente megrendezendő Feltöltés elnevezésű hadkiegészítési rendszergyakorlat egyes mozzanatainak valósághű gyakorlása miatt szükség van a megye szakorvosaira is. A különleges jogrendi időben esetlegesen bevezetendő hadkötelezettség esetén a honvédségnek képesnek kell lenni megfelelő számú hadköteles biztosítására, az alkalmassági vizsgálatok elvégzéséhez a megyében is szükség van a megfelelő szakorvosokra. Borsod-Abaúj-Zemplén megyében már 4, a térségben pedig már 12 együttműködési megállapodást kötöttek kórházakkal a honvédelmi feladatokra történő felkészülés érdekében.

1596020784

A hivatalos program után a Fazekas Utcai Általános Iskola tanárai és diákjai táncműsorral kedveskedtek. Az MH 5. Bocskai István Lövészdandár helyőrségi zenekara katonazenével szórakoztatta a résztvevőket.

Az ünnepség végén Vanyur Tibor ezredes az Idősek Világnapja alkalmából a katonai életpályájuk során végzett eredményes és áldozatos munkájuk elismeréseként emléklapokat adott át: Sárosi János nyugállományú őrnagynak, Paluska Lajos nyugállományú őrnagynak és Makranczi István nyugállományú  századosnak.

1596020784

Fotó: a szerző felvételei