Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Éles harcanyagokkal, biztonságos körülmények között

Szöveg: Kocsis Balázs százados |  2016. október 3. 14:56

„Sáraranymező 2016” névvel rendeztek vegyivédelmi szakkiképzést szeptember 26-30. között az MH 93. Petőfi Sándor Vegyivédelmi Zászlóalj katonái számára a szlovákiai Zemianske Kostol’any település közelében található vegyivédelmi kiképző bázison. A foglalkozás-sorozat látogatónapjának programján az alakulat parancsnokhelyettese és vezénylő zászlósa is részt vett.

1596020781

A székesfehérvári alakulat 2007 óta minden évben tart kiképzést Szlovákiában. A Sáraranymező névre keresztelt szakkiképzések célja, hogy a magyar vegyivédelmi katonák éles harcanyagok használatával, ugyanakkor biztonságos körülmények között gyakorolhassák szakfeladataikat.

A vegyivédelmi zászlóalj katonái – a mostani kiképzésre összesen huszonnégyen érkeztek Székesfehérvárról – ezúttal azt gyakorolták, hogyan lehet egyénileg felderíteni és kimutatni a szennyező harcanyagokat. A szennyezett területre érve a legmodernebb vegyivédelmi felderítőeszközök azonnal jelzik például az idegméreg jelenlétét, és azt is megállapítják, hogy milyen harcanyagról van szó.

1596020781

Az idei gyakorláson az alakulattal együtt hajtott végre feladatot az MH Görgei Artúr Vegyivédelmi Információs Központ alárendeltségében működő laboratóriumok vegyészmérnöki és vegyésztechnikusi (laboráns) szakállományának négyfős, az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis három katonából álló, valamint az MH 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred kéttagú csapatával. 

A „gyakorló pálya" néven említett objektum valójában a szlovák hadsereg vegyivédelmi kiképzőbázisának része. A laktanya egy apró település, Zemianske Kostol’any határában található, és a szlovák szakemberek állítják: „ez Európa egyik legjobb színvonalú és legbiztonságosabb, éles harcanyagok alkalmazására is lehetőséget biztosító vegyivédelmi kiképzési létesítménye". Nem véletlen, hogy a magyarok mellett román, francia, belga és szlovén katonák is gyakran megfordulnak itt.

1596020781

A három zónára felosztott terület külső része az úgynevezett biztonsági zóna, ide még gyakorló-egyenruhában is bemehetnek a katonák. A következő terület a védelmi zóna, amely már csak teljes védőfelszereléssel közelíthető meg, ám itt még nem találkoznak a kiképzésen részt vevők éles harcanyagokkal. A munka az úgynevezett veszélyes zónában zajlik, de itt is csak a lebetonozott, kiépített foglalkozási helyeken lehet tevékenykedni. A pályára nemcsak bejutni, hanem onnan kikerülni sem egyszerű. A veszélyes zónát csak akkor hagyhatja el az ember, ha eltölt két percet a „sütőben", azaz a mentesítést ellenőrző fülkében. A zöldre festett fémdobozban hatvanöt fokos hőmérséklet uralkodik, funkciója pedig az, hogy ellenőrizze: szennyeződött-e a katonák védőruhája? Ha igen akkor zuhanyzással, illetve személyi mentesítéssel kell megszabadulni a veszélyes anyagoktól. Ennek a biztonsági rendszernek köszönhető, hogy a zónából nem juthat ki semmilyen vegyi szennyeződés.

1596020782

Csaba Tibor alezredes, a székesfehérvári alakulat parancsnokhelyettese hangsúlyozta: az éles, mérgező harcanyagokkal végrehajtott szakkiképzés a vegyivédelmi katonák számára kiemelkedő jelentőséggel bír. Az éles anyagokkal való kiképzés a katonáknak a szakmai felkészítés mellett egyfajta pszichikai és fizikai felkészítés is egyben, akik így ellenőrzött körülmények között gyakorolják be és fejlesztik készség szintre szakmai ismeretüket. Megtapasztalják, hogy milyen biztonsági rendszabályokat kell betartaniuk ahhoz, hogy egy esetleges valós helyzetben ne szennyeződjenek. Emellett megbizonyosodnak az alkalmazott ABV-felderítő eszközök használhatóságáról, valamint arról is, hogy az egyéni védőeszközeik alkalmasak egészségük és életük megóvására.

1596020782


Fotó: MH 93. Petőfi Sándor Vegyivédelmi Zászlóalj