Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

„Az Isonzo képezi köztünk és az olaszok között az elválasztó határt”

Szöveg: honvedelem.hu |  2016. augusztus 15. 18:10

Sorozatunkban a száz évvel ezelőtt megjelent magyar napilapokból, a Nagy Háborúval kapcsolatos írásokból szemlézünk.

„A görzi szakaszon az elkeseredett harcok változatlan hevességgel folynak. A görzi hídfőben az Isonzotól nyugatra küzdő csapatok augusztus 6-án délután óta nagy tulerőben levő ellenséges csapatok számos támadását véresen visszaverték. Ez alkalommal 2932 olaszt, közöttük 72 tisztet fogtak el. Hogy a hidfő bátor védőit, akik ellen az olaszoknak egyre megujuló dühös támadásai irányulnak, nagy veszteségektől megóvjuk, ma éjjel az Isonzo keleti partjára vontuk vissza. — A doberdoi fensikon, a Monte San Michelén és San Martinonál, az ellenség összes támadásai az olaszok legsulyosabb veszteségei mellett hiusultak meg. Hasonlóképen odább délre is erős olasz támadások omlottak össze. Itt az összes állások csapataink birtokában vannak. A karinthiai és tiroli harcvonalon helyenként élénkebb tüzérségi harc folyik" – olvashatjuk a Népszavában Höfer altábornagy, a vezérkar főnökének helyettesének beszámolóját.

Amerikába megy egy zeppelin – írja a Népszva. A cikkből megtudhatjuk: „az a hir, hogy augusztus közepén kisérletet fognak tenni egy kereskedelmi léghajónak Németországból Amerikába való küldésével. Az amerikaiak hajlandók arra, hogy a hir igazságában higyjenek."

A napilapból megtudjuk, hogy felrobbantották Isonzó hídjait. „Az Isonzo-hidakat, amelyek már régen ki voltak téve az ellenség tüzelésének, csapataink fölrobbantották. Most az Isonzo képezi köztünk és az olaszok között, az elválasztó határt. Mint a Karszthegység legnagyobb részén, itt is az Isonzo balpartját választottuk természetes védelemnek."

A Pesti Hírlapban olvashatjuk, hogy Martonvásárhelyen jótékonysági koncertet rendeznek. „Hindenburg Pál vezértábornagy fővédnöksége alatt a martonvásári Vöröskereszt-kórház intéző-bizottsága Martonvásáron, aug. hó 20-án, a Dreher-féle kastély parkjában, a m. kir. 17. honvédgyalogezred és a Hindenburg tábornagy nevét viselő cs. és kir. 69. gyalogezred elesett hőseinek özvegyei és árvái javára hangversenyt rendez."

1596018079

(A sajtószemlét az Országos Széchényi Könyvtárban megtalálható korabeli napilapok átolvasásával Takács Vivien készítette.)