Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Az ivóvíz biztosítása közös feladat

Szöveg: Snoj Péter |  2013. március 8. 13:43

Nem hagyjuk őket magukra. Amit lehet, meg fogunk tenni annak érdekében, hogy az önkormányzatoknak olyan költségvetésük legyen, amely a működésük mellett a fejlesztést is biztosítja – mondta Tállai András Budapesten március 6-án.

A belügyi tárca önkormányzati államtitkára az „Önkormányzati fejlesztések figyelemmel kísérése" elnevezésű – ÁROP-1.1.20-2012-2012-0001 azonosítószámú – kiemelt projekt nyitórendezvényén vett részt a Belügyminisztériumban.

1595950535

Tállai András beszédében hazánk azon településeinek lakosaira és önkormányzataira célzott, amelyek részére még nem megoldott a tiszta ivóvíz folyamatos biztosítása. Mint fogalmazott: az egészséges ivóvíz biztosítása ugyan az önkormányzatok feladata, ennek ellenére a kormány mindent elkövet azért, hogy a helyi vezetők munkáját segítse.

E segítségnyújtás egyik fontos lépése az elindított, kiemelt projekt is, hiszen az a cél, hogy a Belügyminisztérium egységes rendszerben tudja nyomon követni a hazai és az uniós forrásokból megvalósuló fejlesztéseket. A hatékonyságot szem előtt tartva e rendszer biztosítja, hogy jól szervezetten, egységesen tudják támogatni azokat a területeket, amelyeknek szükségük van a segítő kezekre.

Magyarországon körülbelül 840 ezer állampolgár él olyan területen, ahol az iható víz arzéntartalma túllépi a megengedett határértékeket, ami ellen sok önkormányzat képtelen egyedül tenni. E területeken a Magyar Honvédség víztisztítói, arzénmentesítői és a lajtos kocsikon szállított vízutánpótlás enyhítik a helyzetet.

Ahogy Számadó Róza, a Belügyminisztérium által tavaly júliusban felállított Önkormányzati Koordinációs Iroda főosztályvezetője beszédében fogalmazott: a helyzet folyamatos figyelemmel kísérésének nem az ellenőrzés a célja, hanem sokkal inkább az igények és problémák felmérése, hogy tudják, mikor, hol, hogyan tudnak segíteni.

1595950535

Fotó: Galovtsik Gábor