Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Az MH Geoinformációs Szolgálathoz látogattak a vezérkari tanfolyam hallgatói

Szöveg: Kovács Mónika Eszter hadnagy | Fotó: a szerző |  2020. február 20. 20:04

Csapatlátogatásra érkeztek az MH Geoinformációs Szolgálathoz a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar Katonai Felsővezető Szakirányú Továbbképzési szak hallgatói, akik megismerkedhettek a Magyar Honvédség geoinformációs támogatásának és szabályzatkiadásának működésével.

1596076329

A csoportot Szalay László ezredes, szolgálatfőnök fogadta és tájékoztatta a szervezet felépítéséről, működéséről. A haderőfejlesztés kapcsán szó esett arról is, hogy milyen tervezett technikai korszerűsítések és újítások várhatóak az alakulatnál. A térképészeti szakterület bemutatójából a hallgatók megtudhatták, hogy mennyire szerteágazó a térképészeti támogatás a Honvédségben, úgymint a szakirányítás, a hatósági feladatok elvégzése, a tájékoztatók kiadása, valamint a katonaföldrajzi támogatás. A katonai meteorológia fontosságát a szolgálatfőnök helyettes, Kovács László alezredes emelte ki. Hasonlóan a térképész katonákhoz, a meteorológusok is aktív támogatást nyújtanak a Magyar Honvédség alakulatai számára, mind aktuális meteorológiai adatszolgáltatással, mind időjárás előrejelzési produktumokkal. A térképész és meteorológus katonáknak helyt kell állniuk oktatóként, hazai és nemzetközi gyakorlaton és tanfolyamon tervezői és hallgatói gárdában, egyéb szolgálatokban. A szakterületi bemutatók sorát a szabályzatkiadó osztály feladatainak ismertetése követte, ahol a szolgálati könyvek és főnökségi kiadványok tervezése, kiadásra történő előkészítése, illetve a legyártott kiadványok expediálása, raktározása került előtérbe.

1596076329

A napot szakmai előadások és statikus bemutatók zárták. A résztvevők előadást hallhattak a LiDAR, azaz lézer alapú távérzékelési adatok térképészeti lehetőségeiről, amely többek között alkalmas útvonalak meghatározásához, domborzati viszonyok, térbeli elemzések végrehajtásához. Tájékoztatást kaptak a légi geodéziai és térképészeti célokra beszerzett pilótanélküli repülőkről és azok alkalmazási képességeikről is, statikus bemutató keretében pedig közelebbről is megismerhették a Szolgálatnál használt technikai eszközöket, a pilótanélküli repülőt, a Trimble UX5 RPAS-t, illetve a mobil harcászati meteorológiai megfigyelő rendszert, a TACMET-et.

1596076330
Címkéktanfolyam