Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Tapasztalatgyűjtés a mentor hadosztálynál

Szöveg: Czeglédi Mihály őrnagy (HQ MND-C) | Fotó: 10. Páncélos Hadosztály |  2020. február 21. 7:12

Újabb fontos kiképzési rendezvényen vett részt a Székesfehérvárra tervezett Többnemzeti Hadosztály-parancsnokság Törzselem kijelölt állománya.

1596076330

A Közép-európai Többnemzeti Hadosztály-parancsnokság (HQ MND-C) kialakításáért felelős törzselem – a 2018-ban megkezdett képességkialakítás fontos állomásához érkezett, amikor kijelölt állománya 2020. februárban megfigyelőként vett részt a német 10. páncélos hadosztály (10. Panzerdivision) számítógéppel támogatott parancsnoki és törzsvezetési gyakorlatán a wildfleckeni Szimulációs Központban, Németországban.

A Schneller Degen 2020/1 gyakorlat az első lépés a mentorfeladatra kijelölt német fél munkamódszereinek megismerésében, mely nélkülözhetetlen a hadosztály-parancsnokság képesség megteremtéséhez. Az együttműködésben kitűzött cél túlmutat a megfigyelői szerepen: „Szándékom, mellyel a 10. Páncélos Hadosztály parancsoka, Gante vezérőrnagy is maximálisan egyetértett és támogatásáról biztosított, hogy az HQ MND-C állománya minél több gyakorlási lehetőséghez jusson. A későbbiekben a funkcionális törzsrészlegekbe beosztva tervezem a személyi állomány részvételét a hasonló kiképzési-felkészítési rendezvényeken" – mondta el Somogyi Zoltán ezredes, az HQ MND-C Törzselem parancsnoka, aki maga is kiutazott a gyakorlat helyszínére.

A hat, megfigyelő státuszú törzstiszt betekintést nyert egy, a valóságot megközelítő helyzetben települt, hadosztály szintű előretolt vezetési pont tevékenységébe. A gyakorlat fő célkitűzése a 10. páncélos hadosztály alárendelt dandárparancsnokságok és törzsek felkészítése volt magas intenzitású hadműveleti környezetben. A német kiképzési rendszerben a hasonló rendezvények biztosítanak lehetőséget arra, hogy a hadosztályparancsnok gyakoroltassa beosztott dandárparancsnokait.

A gyakorlat során – fő kiképzési célkitűzésként – a német fél tesztelte új, automatizált vezetés-irányítási rendszerét, melynek szerepe a dinamikai döntéshozatal felgyorsulásában mutatkozik meg. A rendszer részleges megismerése lehetőséget biztosított a magyar állomány számára, hogy azonosítsák a képességkialakítás további lépéseit befolyásoló tényezőket. A legfontosabb eredmény, hogy a gyakorlattal megtörtént a szakértő szintű személyes kapcsolatfelvétel, mely jó alapot biztosít a további sikeres együttműködéshez.

CímkékNATO