Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Az ország szuverenitása megköveteli, hogy önállóan is végre tudjuk hajtani légterünk védelmét

Szöveg: Kálmánfi Gábor |  2014. április 1. 21:15

Az új, háromdimenziós radarrendszer hadrendbe állítása az idei év legfontosabb feladata az MH 54. Veszprém Radarezrednél, míg az MH Légi Vezetési és Irányítási Központnál technikai fejlesztés és NATO-szintű képesség-ellenőrzés is lesz 2014-ben. Dr. Benkő Tibor vezérezredes, Honvéd Vezérkar főnök személyesen mondott köszönetet a két veszprémi alakulat tavalyi évben nyújtott teljesítményéért.

Április elsejével megkezdte működését a Bánkúton, illetve Békéscsabán található két háromdimenziós radar – hangzott el a „királynék városa" két katonai szervezetének értékelő-feladatszabó értekezletein. A nemrégiben Medinán átadott harmadik radar ugyanakkor az összeszerelési szakaszban van.

1595969705
Dr. Benkő Tibor vezérezredes szerint a veszprémi alakulatok teljesítménye példaértékű

„Köszönöm azt az áldozatos munkát, amit az elmúlt években végeztek, és gratulálok az önök által elért eredményekhez. Az elmúlt év valóban komoly erőpróba volt, amely mindig extra gondolkodásra serkenti a vezetőket és a beosztott állományt egyaránt. A szűkös anyagi lehetőségek ellenére nem hajtottunk végre létszámcsökkentést, így meg tudtuk tartani képességeinket" – fogalmazott Benkő Tibor vezérezredes.

A radarezred teljesítményéről szólva kiemelte: a medinai radarállomás megépítésével megvalósulhat az egységes, a NATO rendszerébe integrálható légtér-felügyeleti rendszer. „Noha a 21. és a 22. radarszázadok a mai nappal befejezik működésüket, még nem kezdjük el a technikai eszközök eltávolítását. A személyi állomány munkájára pedig szükség van a jövőben is" – szögezte le a vezérkarfőnök.

1595969705
Figyelő szemek a Sziklában – évente 500 ezer légijármű halad át az ország légterében

„Nem a falak, hanem a harcosok védik a várost" – így hangzik az MH Légi Vezetési és Irányítási Központ (MH LVIK) spártai jelmondata. Ezzel kapcsolatosan Benkő Tibor vezérezredes a „Sziklában" tartott beszédében kitért arra, hogy a központ vonatkozásában a falak a NATO-t szimbolizálják, de a harcosok a magyar légvédelem szakterületén szolgáló magyar katonák, azaz maga a nemzeti légvédelmi képesség.

„Az ország szuverenitása megköveteli, hogy önállóan is végre tudjuk hajtani légterünk védelmét. A központ munkáját figyelve megállapítható, hogy nehéz körülmények között is eredményesen dolgoznak" – hangsúlyozta a vezérezredes.

Benkő Tibor általános katonai témákat érintve mindkét alakulatnál hangsúlyozta: a Magyar Honvédségben szolgáló katonákkal szemben a szakmai követelményeken túl erkölcsi, pszichikai és fizikai elvárás is létezik. „Minőségi honvédséget szeretnénk építeni. A legjobbak kerüljenek ide, és csak a legjobbak maradjanak a hadseregben" – szögezte le a Honvéd Vezérkar főnök.

1595969705
Zentai László ezredes (középen) úgy vélte: az állomány pozitívan állt hozzá a tavalyi év feladataihoz

Az MH 54. Veszprém Radarezred tavalyi teljesítményének értékelésében Zentai László ezredes, az alakulat parancsnoka az ezred erős oldalai közé sorolta többek között a szakkiképzés erősségét, valamint az előre nem tervezett feladatok végrehajtásának jó szintjét. Kiemelte, hogy a tavalyi évben az alakulat eredményesen végre tudta hajtani az alaprendeltetéséből adódó feladatait. Ezeken túl a „radarosok" aktívan részt vettek a téli „hóhelyzet" és a nyári dunai árvíz elleni védekezésben, a „Vízforrás 2013."  feladatban, illetve számos hazai és nemzetközi hadgyakorlaton.

Szücs József ezredes, az MH LVIK parancsnoka értékelésében kiemelte: a központ folyamatosan ellátta a készenléti szolgálati feladatait. 2013-ban összesen két alkalommal történt „végigfutó Alfa-riasztás". Az ezredes felhívta a figyelmet arra, hogy a valós repülések irányítása kihatással van a légvédelmi irányítók szakmai felkészültségére. Az idei év legnagyobb feladatai között említette a május végén esedékes NATO-szintű képesség-ellenőrzést (NATO CI), valamint az automatizált légi vezetési és irányítási rendszerek tervezett hardvercseréjét is.

1595969706
Az MH LVIK-nél az idei év legfontosabb feladata a május végén esedékes NATO-szintű képesség-ellenőrzés

Fotó: a szerző felvételei