Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Az országok érdeklődése a többnemzeti megoldások felé fordul

Szöveg: Szűcs László |  2013. január 22. 21:18

Katonadiplomáciai kapcsolatainkat tavaly átszerveztük, az attaséhivatali rendszer összhangban van a biztonságpolitikai környezetünkben bekövetkezett változásokkal – hangsúlyozta Hende Csaba Budapesten, a Stefánia Palotában.

A honvédelmi miniszter a Budapestre akkreditált katonai attasétestület, valamint a Honvédelmi Minisztérium és a Magyar Honvédség vezetői tiszteletére tartott újévi pohárköszöntőjében – január 22-én, kedden – elmondta: az elmúlt esztendő legfontosabb feladata az volt, hogy a gazdasági világválság ellenére megtartsák, illetve lehetőség szerint javítsák a nemzetközi együttműködés színvonalát.

1595948130

„A válság nemcsak Magyarországon, hanem Európa minden országában érezteti hatását, mindenütt erőforrás-megvonásokra kerül sor. Ezért az országok érdeklődése a többnemzeti megoldások és együttműködések felé fordul, amelyek célja bizonyos védelmi képességek közös fejlesztése, beszerzése vagy közös működtetése" – fogalmazott Hende Csaba.

A tárcavezető kiemelte: műveleti szerepvállalásunk támogatása továbbra is minden mást megelőz, „minden lehetséges eszközzel erősítjük a szolgálatot teljesítő személyi állomány biztonságát és missziós tevékenységének hatékonyságát."

Hende Csaba szerint a 2013-as év kiemelkedő feladata az afganisztáni Baghlan tartományban települő tartományi újjáépítési csoport hazatelepítése lesz, de továbbra is kiemelt figyelmet fordítanak a nyugat-balkáni műveletekre.

1595948130

„A magyar légierőnek a jövőben nemcsak a honi magyar légtér biztosítása lesz a feladata, hanem szerepet vállalunk Szlovénia és a balti államok feletti légtérrendészeti feladatok ellátásában is" – mondta a miniszter, hozzátéve: a NATO-n belüli együttműködés során a fő hangsúlyt azokra a területekre helyezik, amelyek elősegítik a műveleti szerepvállalás támogatását és a haderő képességeinek fejlesztését.

A tárcavezető kiemelte: a kormány tavaly decemberben elfogadta a Nemzeti Katonai Stratégiát. Az újonnan elkészült, 2013−2022 közötti stratégiai terv legfontosabb eredménye, hogy a kormány vállalta: semmilyen körülmények között nem csökkenti tovább a védelmi költségvetést. 2016-tól pedig a GDP 0,1 százalékával növelni fogja a védelmi kiadásokat.

1595948131

Válaszában Jacinto Romero ezredes, a Spanyol Királyság véderőattaséja, a Budapesti Katonai Attasétestület doyenje hangsúlyozta: 2012 nemcsak a Magyar Honvédség, hanem az itt képviselt országok fegyveres erői számára is nehéz esztendő volt. A magyar Honvédelmi Minisztérium higgadt, szisztematikus és határozott lépéseket tett a szervezetileg rugalmasabb és hatékonyabb struktúrák megteremtésére a minisztériumban, a honvédségnél és a katonai oktatásban is.

„Ez egy olyan év volt, amelyben Magyarország megerősítette szerepét a védelem területén a regionális kooperációban, jelentős kezdeményezéseket tett a szomszédos országokkal, s növelte szerepét más biztonsági és védelmi fórumokon is, mint a NATO és az EU" – fogalmazott Romero ezredes.

„Mindez azért volt lehetséges – tette hozzá –, mert a Honvédelmi Minisztérium és a Magyar Honvédség rendkívüli kvalitású személyi állománnyal rendelkezik. Olyan katonák és civilek alkotják, akik számára az áldozatvállalás és a szakmaiság életük értelme. Olyan emberek, akik csak hazájuk szolgálatában látják életük értelmét."

1595948131


Fotó: Krasznai-Nehrebeczky Mária