Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Az orvosigazgatókat tehermentesítik a kórházparancsnokok

Szöveg: honvedelem.hu | Fotó: a Honvédelmi Minisztérium Facebook-oldala |  2020. március 30. 7:55

Elsősorban a rendszer működtetése és felügyelete lesz a március 30-ától ötvenegy egészségügyi intézményben szolgálatba álló kórházparancsnokok feladata, hogy az orvosigazgatók kizárólag a betegellátásra, a gyógyításra tudjanak koncentrálni – mondta el Benkő Tibor honvédelmi miniszter a TV2 Mokka című műsorának hétfő reggeli adásában.

1596077632

Hétfőtől ötvenegy magyarországi kórházban állnak munkába kórházparancsnokok. Mint a TV2 reggeli adásában a honvédelmi miniszter elmondta, nagyon fontos, hogy a világjárvány idején országos szinten is összehangoltan működjenek az egészségügyi intézmények, hiszen hamarosan Magyarország is eljut a tömeges megbetegedések időszakába. Benkő Tibor kiemelte: ilyen helyzetben központilag, az Operatív Törzs vezetésével kell biztosítani és kezelni a járvány elleni védekezéshez szükséges készleteket, és e munka összehangolása miatt szükséges a kórházparancsnoki rendszer bevezetése.

A honvédelmi miniszter hangsúlyozta: a kórházparancsnokok nem kezelnek orvosszakmai szempontokat, feladatuk egységesen a kórházak működésére, a készletgazdálkodásra vonatkozik. Munkájuk épp azt segíti elő, hogy az orvosigazgatók a betegellátásra, a gyógyításra tudjanak koncentrálni. Mint Benkő Tibor rámutatott, a Honvédkórház alapesetben is így működik: élén parancsnok áll, aki vezetési-szervezési hatáskörrel rendelkezik, és mentesíti az orvosigazgatót e feladatok ellátása alól.

A Létfontosságú Magyar Vállalatok Biztonságáért Felelős Akciócsoport vezetőjeként a honvédelmi miniszter a műsorban azt is elmondta: eredetileg százharminckilenc vállalatot választottak ki, amelyeknél honvédelmi irányító törzs kezdi meg a munkát, a kör azonban folyamatosan bővül, jelenleg már százhetvennégy vállalat szerepel a listán. Hozzátette: országos szinten összesen mintegy ezernégyszáz katona teljesít szolgálatot a veszélyhelyzet elhárítása érdekében. Benkő Tibor hangsúlyozta: e feladatok végrehajtása során is kiemelten fontos az állomány egészségének megóvása, a katonákat folyamatosan vizsgálják és védőfelszereléssel látják el. Mindez a több mint ezer, határainkon kívül szolgáló magyar katona esetében sincs másképp.

A katonák a határok biztosítása mellett az országon átvezető humán korridorokon felállított ellenőrzési pontokon is segítik a rendőrség munkáját, kilencből öt ponton katonák végzik e feladatokat. A honvédelmi miniszter kérdésre válaszolva azt is elmondta: a városokban járőröző katonai rendészek feladata, hogy segítsék és eligazítsák az állampolgárokat a kormány által megfogalmazott kijárási korlátozások betartása érdekében. Amennyiben a helyzet úgy kívánja, intézkedni is kötelesek. Ebben a helyzetben minden magyar állampolgár érdeke a rend, a fegyelem és a szervezettség – hangsúlyozta Benkő Tibor.