Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Az utolsó lépés

Szöveg: Sályi Gergő törzsőrmester |  2014. június 23. 11:59

Szakterületet átfogó, komplex, szóbeli és gyakorlati vizsgán adtak számot tudásukról a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző Karának légvédelmi rakéta specializáción tanuló végzős hallgatói az MH 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred bázisán június 19-én.

1595974263

A négy tisztjelölt az elmúlt időszakban eleget tett az egyetem Tanulmányi- és Vizsgaszabályzatában foglalt követelményeknek, megszerezte az abszolutóriumot, vagyis teljesített minden előírt tantárgyat és a csapatgyakorlatokon is eredményesen szerepelt. Június 12-én, Budapesten már a szakdolgozatvédésen volt a sor, ahol Kovács Ferenc ezredes, a győri alakulat parancsnoka a vizsgabizottság elnökeként elégedettségének adott hangot a hallgatók témaválasztását illetően, hiszen a diplomamunkák – a légvédelmi rakétatechnikai eszközök lehetséges modernizációjától a költséghatékony kiképzési módszerekig – széles skáláját fedték le a modern hadtudomány fontos kérdéseinek.

Egy héttel később a tisztjelöltek már jövőbeli alakulatuknál bizonyították felkészültségüket. A likócsi bázis védett körletében felállított vizsgahelyen ugyanis először szóban, majd gyakorlatban kellett bemutatniuk elsajátított szakismereteiket. A negyedéves hallgatóknak a tételhúzást követően húsz perc állt rendelkezésükre, hogy papírra vessék gondolataikat, majd a vizsgabizottság előtt elmondják feleletüket.

1595974264

Az elméleti számonkérést követően a tisztjelölteknek a Magyar Honvédségnél rendszeresített légvédelmi rakétatechnikai eszközökkel kellett működés közben feladatokat végrehajtaniuk. A győri egység ehhez mind a kis hatótávolságú KUB rendszer célfelderítő és rakétarávezető állomását (SZURN), valamint indítóállványát (SZPU), mind pedig a közeli hatótávolságú MISTRAL rendszer vezetési pontját (MCP) és indítóállványát (ATLAS) biztosította.

A hallgatók számára oly fontos nap természetesen eredményhirdetéssel zárult. A laktanya konferenciatermében Kovács Ferenc ezredes saját tapasztalatai alapján a tisztjelöltek életének „fordulópontjaként" határozta meg az eseményt, s köszöntőjében úgy fogalmazott; „Önök olyan teljesítményt nyújtottak, amire méltán lehetnek büszkék, hiszen mindannyian kiváló értékelést értek el a mai napon."

1595974264

A Rába parti város alakulatának parancsnoka ezt követően egy emléktárgy átadásával köszönte meg dr. Forgon Miklós nyugállományú ezredesnek, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző Karáról érkezett delegáció vezetőjének a tisztképzés érdekében évtizedeken át hozott erőfeszítéseit és kimagasló szakmai munkáját.

A hallgatók tehát sikerrel vették az utolsó akadályt, így már csak az augusztus huszadikán esedékes Kossuth téri avatóünnepséget kell megvárniuk, hogy feltehessék parolijukra a tiszti csillagot, s szeptemberben az MH 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred teljes jogú tagjaiként térhessenek vissza Győrbe.

1595974264