Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Az erőszak beszüntetéséről tárgyalt telefonon az orosz és az amerikai külügyminiszter

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2014. június 23. 10:47

A délkelet-ukrajnai erőszakos cselekmények beszüntetéséről tárgyalt telefonon június 22-én, vasárnap John Kerry amerikai és Szergej Lavrov orosz külügyminiszter – közölték Moszkvában.

Az orosz külügyminisztérium beszámolója szerint a beszélgetést az amerikai fél kezdeményezte, a felek Petro Porosenko ukrán elnök pénteki béketervének fényében megvitatták az ukrajnai helyzetet.

A beszélgetés során Lavrov hangsúlyozta, hogy a harci tevékenység teljes beszüntetése, valamint egy átfogó – és nem ideiglenes – tűzszünet nélkül nem lehet elérni az ukrán belviszály felszámolását. Szükség van továbbá arra, hogy az ukrán hatóságok folytassanak közvetlen párbeszédet a helyzetet Délkelet-Ukrajnában ténylegesen ellenőrző erőkkel.

A beszélgetés során orosz részről kiemelték, hogy a valódi rendezés érdekében Kijevnek le kellene mondania az ultimátumszerű követelésekről, és egyenlő felek közötti párbeszédbe kellene bocsátkoznia Donyeck és Luhanszk megye képviselőivel.

Az amerikai és az orosz külügyminiszter megállapodott abban, hogy a délkelet-ukrajnai erőszak beszüntetése érdekében zajló nemzetközi erőfeszítések keretében, az április 17-i genfi nyilatkozatban rögzített megállapodások, valamint az EBESZ által kidolgozott menetrend alapján folytatják a kapcsolattartást.