Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Bátraké a győzelem

Szöveg: Takács Vivien |  2014. május 12. 9:27

A Honvédelmi Minisztérium jóvoltából az MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár biztosította többek között a járműveket a Bátor Tábor Alapítvány rövidfilmjéhez, amely az ACG Reklámügynökség ötlete alapján készült.

Paczolay Béla Bátrak című rövidfilmjében országosan elismert színművészek – például Blaskó Péter, Elek Ferenc, Kis Bernadett – szerepelnek. Az alkotás a daganatos és krónikusan beteg gyerekek élményterápiás kezelésével foglalkozó Bátor Tábor Alapítvány felkérésére készült.

1595971841

A harcjárműveket iparművészek festették át meséssé


Kun Szabó István dandártábornok, az MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár parancsnoka a honvedelem.hu kérdésére elmondta, hogy a betegséggel küzdő gyerekek igazi harcosok. „Komoly katonák, akik csatát vívtak; igaz, nem a harcmezőn és nem fegyverrel, de az ő csatájuk is olyan élet-halál tusa, mint egy katonáé a harctéren". Hozzátette: szembenéznek az ellenséggel, amely megtámadta a szervezetüket, és végül győzelmet aratnak a gyilkos kór felett.

A forgatást – amely két helyszínen, az ócsai kiképzőbázison és a Petőfi Sándor laktanyában zajlott − az MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár biztosította. Emellett több harci járművel és a kaszárnya építészeti adottságaival is hozzájárult a dandár a megrendítő film elkészítéséhez. „Egy olyan városrész elevenedett meg a laktanyában, ami visszavárta a győzteseket a csatából" – mondta a dandártábornok.

Kun Szabó István hozzátette: nagyon boldog, hogy a Magyar Honvédséggel közösen készült el a Bátor Tábor Alapítvány jótékony kisfilmje. „Nagyon erősnek tartom a gyerekeknek azt a saját belső harcát, amit a betegségükkel szemben megvívtak, ami által üzenni tudnak a külvilág felé: hogy sosem szabad feladni." A dandár parancsnoka elárulta, hogy a gyerekek nagyon élvezték a forgatást, mert a „marcona", zöld és barna harcjárműveket iparművészek átfestették, így azok egy színes, mesés világot jelenítettek meg.

1595971841

A gyerekek nagyon élvezték a forgatást


A Bátor Tábor Alapítvány több éve dolgozik együtt az ACG Reklámügynökséggel, hogy közös erővel vegyenek részt az egyszázalékos adománygyűjtési akcióban.
Molnár Attila, a Bátor Tábor Alapítvány ügyvezetője elmondta: a legtöbb táborozó gyermek harchoz hasonlítja betegségét, ahol van egy ellenség, aki fölött neki győznie kell. „Eszünkbe jutott az a kép, hogy a gyerekek valamilyen harcba, csatába indulnak a betegséggel szemben, és ekkor felmerült: mi lenne, ha a Magyar Honvédségtől kérnénk segítséget?" Hozzátette: a honvédség végig nagyon segítőkész volt. Maga a forgatás két napot vett igénybe. „A stáb körülbelül száz főből állt, rajtuk kívül több önkéntes is segítette a közös munkát" – tudtuk meg az ügyvezetőtől.

A kisfilmet a Cinema City mozikban vetítik május 1-jétől három héten keresztül.

Fotó: Bátor Tábor Alapítvány