Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Bázis a maximumon

Szöveg: Gyeginszky Andor főhadnagy |  2019. július 4. 8:18

Maximális leterheltség, komplex feladatok és a repülőtér adottságainak teljes körű kihasználtsága jellemezte az MH Pápa Bázisrepülőtér elmúlt heteit, a nyári gyakorlatok időszakában. A pápai katonai repülőtér elhelyezkedése, rendkívül jó minőségű és folyamatosan továbbfejlesztett infrastruktúrája, valamint nemzetközi tapasztalatokkal rendelkező és magasan képzett személyi állománya kiváló hátteret biztosított a hazai és nemzetközi gyakorlatoknak.

1599205081
Az Amerikai Egyesült Államok haderejének európai vezetése Saber Guardian 2019 néven kiképzési események sorozatát szervezte meg több NATO-tagországban, köztük Magyarországon, Romániában és Bulgáriában május és június hónapban. A gyakorlat az idei év legnagyobb ilyen jellegű eseménye volt Európában, amely demonstrálta a hiteles kollektív védelmi képességet, valamint az Amerikai Egyesült Államok elkötelezettségét a szövetségesei felé.

1599205081
Napjaink és a jövő hadszíntereit nehéz elképzelni a légi támogatás valamely formája nélkül. Legyen szó a csapatok hosszú távú mozgatásáról, a levegőből történő tűztámogatásról, gyors ki- és visszajuttatásról, egy sikeres művelet végrehajtásában szinte kivétel nélkül komoly szerepe van a légierőnek. A légi támogatás megfelelő működéséhez pedig elengedhetetlen egy megfelelő elhelyezkedésű, minőségű és a szükséges képességekkel rendelkező katonai repülőtér, amely létfontosságú alapot tud nyújtani a repülőeszközöknek, személyzetüknek és a légi műveleteket tervező katonáknak. A Saber Guardianhoz hasonló műveletek során feltétlenül szükséges egy olyan bázis, ahová a majdani harcászati feladatokban részt vevő erőket összecsoportosítják, ott végrehajtják azok összekovácsolását, és onnan kijuttatják a műveleti területre. Feladataik végeztével, ugyancsak ez az a biztonságos hely, ahová a katonákat vissza lehet vonni, majd később haza- vagy átszállítani újabb térségekbe.

1599205081
Az elmúlt közel másfél évtized egymást követő és egymásra épülő tudatos és tervszerű pápai fejlesztései teremtették meg az alapot ahhoz, hogy az MH Pápa Bázisrepülőtér a térség legmeghatározóbb katonai repülőterévé vált. Jól mutatja ezt az is, hogy szövetségeseink szinte minden esetben számolnak a bázis képességeivel és évről évre egyre komplexebb, egyre növekvő méretű és egyre sokoldalúbb szolgáltatást igénylő feladatokba vonják be a pápai katonákat. A bázis sikerét az infrastrukturális fejlettség mellett az itt szolgáló katonák szakértelme, nemzetközi tapasztalatai és elhivatottsága garantálja.

1599205081
A májustól júliusig tartó időszakban-  amellett, hogy az MH Pápa Bázisrepülőtér folyamatosan és zökkenőmentesen kiszolgálta a három C-17-es szállító-repülőgépet üzemeltető Stratégiai Légiszállítási Képesség (SAC) programot , biztosította a Kecskemétről ideiglenesen áttelepült Gripen vadászrepülőgépek repüléseit – ezzel együtt hazánk és Szlovénia légterének fegyveres légvédelmi készenléti szolgálatát – és működtette a légi kutató-mentő szolgálatot, folyamatosan fogadta a gyakorlatokban részt vevő merev és forgószárnyas repülőeszközöket is. Kis túlzással elmondható, hogy ebben az időszakban nem volt olyan óra, hogy Chinook, Apache, Black Hawk, Osprey, Hercules, C-146 és C-17-es repülőgépek és helikopterek, valamint magyar Mi-8/17-esek és Mi-24-esek, Gripenek, Airbusok és Falconok valamelyike ne lett volna látható a pápai légtérben.

1599205082
A befogadó nemzeti támogatás keretén belül különböző csapatok fogadása, állomásoztatása és a repülőeszközök folyamatos kiszolgálása valósult meg. A repülőgépek számára kialakított állóhelyek és gurulóutak telítettek voltak, a kiszolgálásukat végző szolgálatok éjjel-nappal dolgoztak azon, hogy az üzemanyag-töltési, árumozgatási, személyi állomány áramoltatásával kapcsolatos és műszaki támogató feladatokat maradéktalanul végre tudják hajtani.

A bázison nemrég átadott új utasforgalmi terminál is jelesre vizsgázott. A csomagkezelésen felül a külföldi katonák ki- és beléptetését, valamint műveleti jellegű feladatok gyors és szakszerű támogatását hajtották végre a pápaiak. Az ugyancsak nemrég használatba vett átvonuló-szálló is elnyerte szövetségeseink tetszését, ahol a kor színvonalának megfelelő körülmények között szállásolták el az erre igényt tartó katonákat.

1599205082
A repülésirányítást végző szolgálat feladatai szintén intenzívebbé váltak ebben az időszakban, hiszen többszörösére nőtt a légi forgalom. A különböző sebességű, és eltérő repülési paraméterekkel rendelkező típusok biztonságos irányítása a megszokottakhoz képest kiemelt figyelmet igényelt. A megnövekedett forgalom és a feladatok besűrűsödése ellenére továbbra is a repülésbiztonság állt az első helyen.

1599205082
A repülések biztosításáért, a bázis őrzés-védelméért és a repülőtér karbantartásáért felelős alegységek is a maximumot kellett, hogy nyújtsák több héten keresztül a nap 24 órájában. Bizonyítottak a bázis elmúlt 1-2 évben beszerzett új eszközei is, amiket a kiképzett katonák szakszerűen használtak. Ma már számos olyan, a Magyar Honvédségben egyedülálló, modern és hatékony technikai eszközzel rendelkezik a pápai bázis, amik segítségével a kor színvonalának megfelelően gyorsan, pontosan és gazdaságosan lehet elvégezni a repülőtéri feladatokat. A pápai katonák munkájáról és a bázisról az itt megfordult külföldi, nagyrészt egyesült államokbeli katonák egyöntetűen pozitívan nyilatkoztak. A magyarok szakértelme és feladatorientáltsága mellett kiemelték a bázis fejlettségét és a repülést kiszolgáló létesítmények és eszközök magas minőségét is.

Az MH Pápa Bázisrepülőtér tovább folytatja hosszú távú fejlesztési terveinek megvalósítását, aminek köszönhetően a következő években többek között meghosszabbítják a futópályát, kiszélesítik a gurulóutakat és új állóhelyeket hoznak létre a repülőgépek számára. Ez azt jelenti, hogy a következő években az eddigieknél is nagyobb jelentőségű és még összetettebb műveletek biztos bázisaként lehet számolni a pápai katonai repülőtérrel, ami hozzájárul hazánk és szövetségeseink biztonságának növeléséhez.

1599205083
Fotó: Tóth Alajos százados és a szerző felvételei