Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Befejeződött a FOURLOG 2014 magyarországi programja

Szöveg: Nyulas Szabolcs |  2014. március 17. 16:02

Véget értek a FOURLOG 2014 nemzetközi logisztikai kiképzés magyarországi programjai. Az összesen kéthetes gyakorlat eddigi tapasztalatait március 17-én, hétfőn értékelték a részt vevő tisztjelöltek a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen.

1595968809

Prezentációkkal zárult az idei FOURLOG logisztikai gyakorlat magyarországi etapja

Kéthetes logisztikai gyakorlatot tartanak ezekben a napokban magyar, osztrák, cseh és – idén első alkalommal – szerb tisztjelöltek részvételével. A program Ausztriában kezdődött, ahol négy napig főleg az elméleti ismereteken volt a hangsúly, majd Magyarországra települtek át a hallgatók, hogy immár gyakorlati feladatokat hajtsanak végre négy, Pest megyei település bevonásával. A nemzetközi környezetben, kizárólag angol nyelven folyó csapatmunka eredményét hétfő délután értékelték a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző Karán, majd Csehországban folytatódik a gyakorlat.

Az eseményen dr. Pohl Árpád ezredes, a Katonai Logisztikai Intézet igazgatója a honvedelem.hu kérdéseire elmondta, hogy a kiképzés állandó résztvevői az osztrák szövetségi haderő logisztikai iskolája az osztrák tisztjelöltekkel, a csehországi brnói védelmi egyetem, valamint a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar Katonai Logisztikai Intézete. Az idei kiképzésen először vesznek részt szerb tisztjelöltek, a belgrádi védelmi egyetem diákjai, akikről „azt kell mondanom, hogy nagyon szépen beilleszkedtek és nagyon jól együttműködtek az osztrák, a magyar és a cseh tisztjelöltekkel" – fűzte hozzá.

1595968809

A diákok öt csoportban tartottak beszámolót

Magán a kiképzésen egy többnemzeti béketámogató művelet keretében a honvédtiszt-jelöltek logisztikai szakfeladatokat oldanak meg. A kiképzésnek három üteme van: az elsőre Bécsben került sor, illetve az osztrák fővároshoz közeli katonai szervezeteknél; idén egyébként a 25. páncélgránátos zászlóaljnál történtek a felkészítések – mondta az ezredes. Az esemény megnyitója után rögtön felálltak a többnemzeti munkacsoportok, s a tisztjelöltek ebben a nemzetközi környezetben dolgoznak, ráadásul minden információt kizárólag angolul kapnak meg, és végig ezen a nyelven hajtják végre a kéthetes feladatot.

Ausztriából a negyedik napon települtek át Magyarországra, ahol folytatódott a feladat, ami elsősorban a műveleti terület logisztikai felderítését jelenti. Idén bevontak négy Pest megyei önkormányzatot is: Pilisvörösvárt, Mogyoródot, Érdet és Veresegyházát. Ezeken kívül közreműködött a fővárosi intermodális logisztikai központ, valamint a kecskeméti repülőbázis is segítséget nyújtott. A gyakorlaton részt vevők az önkormányzatoktól minden olyan információt megkaptak, amelyek a logisztikai feladatok végrehajtásához elengedhetetlenek – mondta Pohl Árpád.

1595968809

Nemzetközi környezetben, angolul dolgoztak a tisztjelöltek

A magyar ütem zárásaként mind az öt munkacsoport beszámolt egy angol nyelvű jelentésben a feladatairól. A prezentációkból kiderült, hogy olyan speciális feladatokat is gyakoroltak, mint például menekültek fogadására való felkészülés, valamint elemezték és értékelték az elképzelt műveleti terület forrásait. A beszámolón részt vett − mások mellett − Dieter Jocham nyugállományú dandártábornok, az Osztrák Logisztikai Iskola parancsnoka, prof. dr. Rudolf Urban, a brnói védelmi egyetem rektorhelyettese, Boldizsár Gábor ezredes, az NKE Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar dékánja, valamint a honvédség logisztikai vezetői, akik a kérdéseikkel támogatták a tisztjelöltek prezentációit.

A magyarországi programok után, március 18-án a diákok áttelepülnek a csehországi Brnóba, ahol már logisztikai szaktisztként és alegységparancsnokként is megmérettetnek. Egyebek mellett meg kell majd tervezniük az alegységeik telepítését különböző helyi településeken és gyakorlótereken. A feladat egy szakharcászati gyakorlattal zárul, aminek része a konvojkísérés és különböző ellátópontok telepítése is.

1595968809

A hallgatóság soraiban jelen voltak a Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar vezetői, valamint logisztikai tisztek

Fotó: Dévényi Veronika