Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Befejeződött a negyedik Isonzói-csata

Szöveg: honvedelem.hu |  2015. december 21. 18:37

Sorozatunkban a száz évvel ezelőtt megjelent magyar napilapokból, a Nagy Háborúval kapcsolatos írásokból szemlézünk.

„A vezérkar jelentése csak ma állapítja meg, hogy a negyedik Isonzo csata befejeződött" – adta hírül a Pesti Hírlap. „Ezt a tényt ezen a helyen már napokkal ezelőtt leszögeztük, hiszen az a körülmény, hogy körülbelül két hét óta az összefüggő harcok véget értek, és csak elszigetelt támadások voltak, elegendő támaszpontot adott erre a megállapításunkra. (…) Az olasz hadsereg e negyedik Isonzo-csatában, amely három hétig tartott, hetvenezer embert veszített" – írta a napilap.

„Az orosz harcvonal kissé megélénkült. Az oroszok több helyen támadásokkal kísérleteztek. A Kormin-patak környékén visszaverték előretörésüket. Luck közelében egy orosz röpülőgépet leszállásra kényszerítettek és elfogtak. A szövetségesek röpülői orosz vasútállomásokat bombáztak sikeresen. A Drisvjati-tótól északra az oroszok benyomultak Hindenburg csapatainak az állásaiba. Ellentámadással azonban kiverték őket onnét. Apróbb összeütközések voltak a harctér egyéb részein is. József Ferdinánd főherceg hadserege a Kormin-patak vidékén az oroszok egy előtörését utasította vissza. Olikától dél-nyugatra az ellenség egy röpülőgépét leszállásra kényszerítettük és elfogtuk. Az egyik röpülőgéprajunk a Miedvice—Sarny vasút állomására és a klevani pályaudvarra bombákat dobott Az akció sikeres volt; Klevannál tűzvész támadt; összes repülőgépeink az ellenség heves tüzelése ellenére sértetlenül tértek vissza" – írta meg a Népszava.

A napilap a román tervekkel is foglalkozott, eszerint „Romániának keleti és nyugati irányban követelései vannak, amelyeknek megvalósítása azonban csak higgadt megfontolás után és bizonyos föltételek mellett történhetik meg és kifejezi azt a meggyőződését, hogy Románia, mint a civilizáció egyik székhelye, tehetséges férfiakkal és vitéz hadsereggel az adott órában meg fogja tenni kötelességét."

1596006026

(A sajtószemlét az Országos Széchényi Könyvtárban megtalálható korabeli napilapok átolvasásával Kovács Dániel készítette.)