Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Belháborúban

Szöveg: honvedelem.hu |  2013. január 6. 12:22

Az MH PRT-k számos katonája tért már vissza több alkalommal is az ázsiai országba. Voltak köztük parancsnokhelyettesek, törzsfőnökök is, de parancsnoki beosztásban csak Szabó László dandártábornok „duplázott”.

1595947237
A Honvéd Vezérkar kiképzési csoportfőnöke (akkor még ezredesként) előbb a második váltás, majd a hetedik váltás parancsnoka volt. Sőt, Szabó László később még egyszer visszatért Afganisztánba, akkor az ISAF RC North (Északi Régióparancsnokság) törzsfőnöki teendőit látta el. Csakhogy a kinti világ roppant nagyot változott, igaz, eltelt közben két esztendő.

Sorozatunk második részében Szabó dandártábornok még arról számolhatott be, hogy a PRT-2 viszonylag nyugodt biztonsági körülmények közepette láthatta el feladatát, a hetedik kontingensnek azonban már roppant komoly kihívásokkal kellett szembe néznie. 2009-ben és 2010-ben a biztonsági helyzetet ugyanis az akkoriban tartott parlamenti, valamint tartományi választások határozták meg. (A voksolások PRT-re háruló feladatairól, a körülményekről a hatodik váltást bemutató cikkünkben részletesen is szóltunk.) A hetedik kontingens kiérkezése körüli időkben az ellenállók a választások meghiúsítását célzó erőfeszítéseik, rengeteg halálos áldozattal, sebesülttel járó merényleteik ellenére sem tudták megingatni a lakosság bizalmát, sőt, a helyzet kezdett konszolidálódni.

(Részletek a Magyar Honvéd magazin január 11-én, pénteken megjelenő számában!)