Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Japán sajtó: az új kormány emelni akarja a katonai kiadásokat

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2013. január 6. 10:18

A japán kormány 11 év óta először valószínűleg növelni fogja a katonai kiadásokat – jelentette január 5-én, szombaton a japán média, miután a közelmúltban hivatalba lépett Abe Sindzo miniszterelnök keményebb válaszlépéseket ígért a Kínával fennálló területi viszályban.

A tokiói kormány azt fontolgatja, hogy 2 százalékkal több mint 4,7 ezer milliárd jenre (53,4 milliárd dollár) emeli a katonai kiadásokat az áprilisban kezdődő pénzügyi évben – írta a Mainicsi Simbun című lap anélkül, hogy az információ forrását megnevezte volna.

A megemelt összegből növelnék a szárazföldi önvédelmi erők létszámát, továbbá korszerűsítenék a szárazföldi, légi és tengeri erők felszerelését – jelentette az Aszahi Simbun, ugyancsak források megjelölése nélkül.

A japán védelmi minisztérium az utóbbi hetekben többször is F–15-ös vadászgépeket küldött annak megakadályozására, hogy a kínai légierő megfigyelő repüléseket végezzen a Tajvan közelében fekvő Szenkaku- (kínaiul Tiaojü-) szigetek környékén.

A Kína által magáénak követelt szigetek japán közigazgatás alatt állnak, hármat közülük a tokiói kormány tavaly szeptemberben megvásárolt egy magántulajdonostól. Ez a lépés heves Japán-ellenes tiltakozásokat váltott ki Kína-szerte.

Abe Sindzo, akinek pártja, a Liberális Demokrata Párt a múlt hónapban tartott alsóházi választásokon elsöprő győzelmet aratott, az utóbbi időben többször megismételte, hogy nem hajlandó tárgyalni a szigetekről. Egyúttal kilátásba helyezte, hogy emelni fogja a katonai kiadásokat, így ellensúlyozva Kína növekvő katonai erejét.