Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Bemutatkoztak az első magyar felségjelzésű Leopardok

Szöveg: Snoj Péter | Fotó: a szerző felvételei |  2020. július 3. 14:14

A Krauss-Maffei Wegmann (KMW) müncheni gyárában sorakozott fel az az első két Leopard 2A4 típusú harckocsi, amelyek rövidesen Tatán, az MH 25. Klapka György Lövészdandárnál kezdik meg hazai szolgálatukat. Az első magyar felségjelzést Lőrincz Gábor dandártábornok helyezte el a vadmacskák egyikén.

1596081958

A dandárparancsnokból, valamint a 11. Harckocsizászlóalj katonáiból álló delegáció első ízben tekinthette meg azokat a kiképzési célokat szolgáló Leopard 2A4 típusú harckocsikat, amelyekből összesen tizenkét darabot lízingelt a Magyar Honvédség. A gyár vezetése – amellett, hogy betekintést engedett a szigorúan titkos gyártósorra – bemutatta azokat a már szállításra kész lánctalpasokat, amelyek hamarosan megérkezhetnek Magyarországra és a tatai alakulathoz.

A harckocsigyár történetéről és jelenéről szóló előadásokat követően dinamikus bemutatóra került sor, amely keretében bemutatkozott mind az A4, mind pedig a továbbfejlesztett A7 típusú Leopard. Utóbbi legkorszerűbb verziójából, az A7+ változatból összesen 44 darabot rendelt a Magyar Honvédség, amelyek várhatóan 2023-ra készülnek el.

1596081959

Az immáron hivatalosan is magyar terepszínnel és felségjelzéssel büszkélkedő Leopard 2A4-esek várhatóan még a nyár folyamán megérkeznek Magyarországra, ami után rövidesen megkezdődik a kezelőszemélyzetek hazai kiképzése. 

GALÉRIA