Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Bemutatták a távoli toronyirányító rendszer működését a honvédség képviselőinek

Szöveg: Nyulas Szabolcs |  2016. szeptember 8. 15:37

A Honvédelmi Minisztérium és a Magyar Honvédség képviselői a HungaroControl Magyar Légiforgalmi Szolgálat székházában tekinthették meg az úgynevezett távoli toronyirányító rendszer (remote tower control) működését szeptember 7-én, szerdán.

1596019297

A bemutatón − amelyen mások mellett jelen volt dr. Dankó István, a honvédelmi tárca közigazgatási államtitkára, Szűcs Pál, az MH Összhaderőnemi Parancsnokság megbízott légierő haderőnem főnöke és a repülőalakulatok parancsnokai − elhangzott, hogy a jelenleg még tesztelés alatt álló új rendszer feleslegessé tenné a jövőben a repülőterek egyik legjellemzőbb épületét, az irányítótornyot. A földi irányítást – vagyis a repülőgépek földi mozgását és az ezzel kapcsolatos egyéb feladatokat – kamerák segítségével, akár egy távoli helyről is el lehet végezni.

Hangyál Gyula, a HungaroControl légiforgalmi igazgatója szerint az a nem is túl távoli céljuk, hogy a Liszt Ferenc nemzetközi repülőtér forgalmát az attól kilométerekre lévő székházukból irányítsák. A rendszer egyébként a meglévő radarhálózattal kiegészülve működik, és előnye, hogy éjjel (hőkamerákkal) és rossz időben is használható. További jövőbeli lehetőség a távoli toronyirányító rendszer kapcsán, hogy akár több repülőtér forgalmát is irányíthatják egyetlen helyiségből.

1596019298

Dr. Dankó István a bemutatón elmondta: el kell gondolkodni azon, hogy azt az új technológiát, amely a civil légiforgalomban már bevált – a megfelelő módosításokkal – a honvédség is alkalmazza. Emlékeztetett, hogy a Honvédelmi Minisztérium a HungaroControllal nemrégiben megkötött Stratégiai Partnerségi Megállapodásban foglaltaknak megfelelően továbbra is elkötelezett a távoli toronyirányító rendszerekkel összefüggő együttműködésre. Ennek katonai felhasználásában, átalakításában a HungaroControl segíthet – tette hozzá. Megjegyezte azt is, hogy az ilyen fejlesztéseket, vagy ezek bizonyos elemeit a honvédség is kénytelen lesz használni, ráadásul a már rendelkezésre álló innováció felhasználásával úttörő szerepet tölthetne be a NATO-ban.

1596019298

Fotó: Tóth László és HungaroControl