Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Beszámoltak munkájukról az egészségügyi dolgozók

Szöveg: Kovács Dániel |  2014. november 20. 14:22

Negyedik alkalommal rendezték meg a hon- és rendvédelmi egészségügyi dolgozók tudományos-szakmai konferenciáját november 19-20-án, Budapesten. A kétnapos rendezvényen olyan aktuális egészségügyi témák kerültek terítékre, mint a stresszes munka hatásai, az Ebola elleni küzdelem, vagy az igazságügyi orvosszakértők nem mindennapi munkája.

1595982948

A konferencia megnyitóján Zsinka András, a Belügyminisztérium személyügyi helyettes államtitkára arról beszélt, a 2011-ben indult programsorozattal kiváló együttműködés valósult meg a Honvédelmi Minisztérium és a Belügyminisztérium között.

„Közös feladatunk, hogy az alapellátásban, a járó és fekvőbeteg szakellátásban és számos egyéb fontos témakörben közösen keressük meg az előrelépés lehetőségeit és fejlesszük az állomány számára nyújtott teljes körű szolgáltatást az egészség megőrzését" – mutatott rá a helyettes államtitkár, aki azt is kiemelte, hasonló együttműködést kíván a katonák és a rendvédelmi dolgozók életének megóvása érdekében zajló egészségügyi képzések összehangolása, a tapasztalatok átadása is.

1595982948

A megnyitón dr. Orosz Zoltán altábornagy, Honvéd Vezérkar főnök helyettes felidézte, az elmúlt évek bőven adtak alkalmat a közös fellépésre, például az emlékezetes vörösiszap-katasztrófa, a 2013-as nagy dunai árvíz, vagy az évről évre rendszeresen ismétlődő extrém téli időjárási körülmények, ahol a rendőrök, katasztrófavédők és katonák, a háttérben pedig hon- és rendvédelmi egészségügyi szakma képviselői helytálltak és biztosították az állampolgárok biztonságát, valamint egészségügyi állapotuk karbantartását.

Az altábornagy azt is kiemelte, hogy az MH Egészségügyi Központ szerepe kulcsfontosságú az ország egészségügyi ellátásában. Felszereltsége, szakemberei felkészültsége, valamint missziós területeken szerzett tapasztalatai olyan feltételeket és tudásbázist jelentenek, amelyeknek átadása és közkinccsé tétele előmozdíthatja a sikeres együttműködést a szervezetek között.

1595982949

A konferencia témái között feltűnt az orvosokat komoly kihívás elé állító világméretű Ebola-járvány is. Dr. Szabó Enikő, az országos tisztifőorvos helyettese előadásában hangsúlyozta: azokban az Ebola sújtotta országokban, ahol sikerült javítani a közegészségügyi-higiéniai állapotokat, ott a vírus visszaszorult. Sok helyen azonban a legalapvetőbb védekezésre sem lehet rávenni az embereket, főleg azokban az afrikai országokban, ahol ivóvíz is hiánycikk, élelem pedig olyan kevés, hogy a helyiek vadászatból tartják el magukat. Ez azért veszélyes, mert a gyümölcsevő denevér vagy a majom hordozója lehet a kórokozónak. Nem kis problémát jelentenek az helyi szokások is, melyeket követve sokan nem jelentik be a haláleseteket, hogy hozzátartozójuk holttestét ne vigyék el a házból, pedig ez is lehetőséget ad további fertőzésekre.

A kétnapos konferencián szóba került többek között a hon és rendvédelmi dolgozók egészségügyi ellátása és gondozása, a munkahelyi stressz káros hatásai, és a misszióban részt vevő katonák egészségügyi képzése is. A második napon az MH Egészségügyi Központ Honvédkórházban a résztvevők az előadások mellett szakmai bemutatókon is részt vehettek.

1595982949

Fotó: Dévényi Veronika