Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Beszélgetések múltról, jelenről és jövőről

Szöveg: Madura János őrmester |  2017. december 6. 18:16

A hajdúhadházi Vay Ádám Könyvtár és a nyírbátori Báthory István Múzeum és Baráti Kör közös szervezésében, Őszi beszélgetés címmel rendezték meg azt az előadássorozatot, amelyen dr. Ruszin Romulusz dandártábornok, az MH 5. Bocskai István Lövészdandár parancsnoka és Polyák András ezredes, az alakulat törzsfőnöke prezentációit is hallhatták a nyírbátori Kulturális Központba látogatók.

1596042092

Polyák András ezredes Hivatástudat és hazaszeret című előadásának első felében említést tett a magyarok összetartó erejéről, arról, hogy Euróba közepén a viszonylag kis lélekszámú magyarság az izolált nyelvével még mindig együtt tudott maradni, dacolva a különböző történelmi viszályokkal. „Szinte folyamatosan háborúk között voltunk, valaki mindig el akart foglalni bennünket − de legalábbis uralkodni próbáltak felettünk −, mégis minden megpróbáltatás ellenére ez a közel 10 millió ember a honfoglalás óta az önzetlen hazaszeretetétől vezérelve megtartotta helyzetét" – mondta, hangsúlyozva, hogy a hazaszeretet fő építőköve az összetartás, az összetartozás, a bajtársiasság, amely a katonai hivatás alapfeltétele is: „A katona, mikor esküt tesz, konkrétan kimondja, hogy hazáját akár az élete árán is megvédi" – fogalmazott.

Előadása második részében a hivatástudat témakörét járta körül, felvázolva a hallgatóságnak melyek azok a fontos és elvárt dolgok, amelyekkel egy katona a mindennapi élete során találkozik, mi az, amiben él: „A katonákkal szemben magasabb az elvárás, mint az élet egyéb területein. Példaként kell szolgálnunk a civilek felé feddhetetlen életvitelünkkel és előéletünkkel. Alázattal és bizalommal kell lennünk fölé- és alárendeltjeinkkel szemben mindenkor, békeidőben is" – mondta.

1596042092

Dr. Ruszin Romulusz dandártábornok, az MH 5. Bocskai István Lövészdandár parancsnoka Az első világháború emlékezete – A caporettói áttörés című előadásában az 1917. október 24-én történtekkel kapcsolatban nyújtott mélyebb megismerést a közönségnek. „Az első világháború egy kicsit elfeledett, egyrészt azért, mert a második világháború közelebb van hozzánk, élnek nagyszüleink, akik meséltek róla, másrészt pedig volt az a negyven év, amikor nem is igazán lehetett beszélni róla, és csak aztán szembesültünk azzal, hogy mekkora érték is a magyar ember, a magyar katona becsülete. Azoknak, akik akkor a frontvonalban harcoltak, nem volt ideológiájuk, tették azt, amire esküjük kötelezte őket" – kezdte előadását a dandártábornok. Az akkori hadi- és fegyverzettechnikai eszközök bemutatásával, a harci helyszín és a terepviszonyok részletes ismertetésével mindenkiben átfogó kép rajzolódott ki arról, miként is történt a caporettói áttörés.

„Senki ne gondolja, hogy csak felküldjük a katonát a hegyre éppen annyi felszereléssel, amennyi a zsákjába belefér. Ha csak 10 nap viszonylatában számolunk napi 4 liter vízszükséglettel, az katonánként 40 liter vizet jelent; és ez éppen csak ahhoz elegendő, hogy ne száradjon ki. Utakat, vasútútvonalat, kötélpályákat építettek, hogy meglegyen a megfelelő ellátás; és mindezt éjszaka tudták kivitelezni, hogy az ellenség ne vegye észre " – mondta a dandártábornok.
A világ jelenlegi katonai iskoláinak zömében oktatott caporettói áttörés a mai hadviselés számára is jó példaként szolgál, és mi igazán büszkék lehetünk elődeinkre.

Fotó: a szerző felvételei