Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Bíbor mezőkön

Szöveg: Kálmánfi Gábor |  2017. március 25. 7:10

NATO-nak felajánlott alegység kiképzését kezdik meg idén az MH 93. Petőfi Sándor Vegyivédelmi Zászlóaljnál. Mint azt Miklovich János mérnök ezredes, az alakulat parancsnoka elmondta: a szövetségi kötelékben szolgálatot teljesítő szakasznak 2019. január elsejéig kell elérnie a készenlétet.

Melyek voltak az ezred kiemelkedő feladatai 2016-ban?

1596029481
A legfontosabb természetesen a zászlóalj számára is a Közös Akarat feladatban történő részvétel: katonáim – a rendőrökkel közösen – folyamatosan teljesítettek szolgálatot határaink mentén, és jelen pillanatban is ez a helyzet. Emiatt természetesen némileg módosítani kellett a kiképzési tervünket, ám minden jelentősebb hazai és nemzetközi vegyivédelmi gyakorlaton ott voltunk, emellett folyamatosan biztosítottuk a honvédelmi katasztrófavédelmi rendszerbe kijelölt állományt. A kiképzések közül első helyen egyértelműen a Bíbor Mező (Purple Field) gyakorlatot említem, amelynek keretében, Szerbiában mérgező harcanyaggal hajthattunk végre szakaszszintű gyakorlatot. A Szlovákiában rendszeresen megtartott Sáraranymezőn ugyanis csak az úgynevezett gyalogkezelői kötelék találkozik az éles harcanyaggal, és ott is mindössze a kiképzés végén. Azt persze talán mondanom sem kell, hogy minden, az imént említett kettőhöz hasonló gyakorlat nagyon különleges. Ilyenkor egészen mások a körülmények, mint a szimuláció során. Ekkor látja a katona, milyen is valójában a mérgező harcanyag, és megtanul bízni a saját eszközeiben, illetve a védőfelszerelésében, amely valóban megóvja őt 24 órán keresztül. A katonák rutint szereznek, és magabiztossá válnak. Visszatérve Szerbiára: külön szerencse, hogy az ottani bázison teljes mértékben a saját terveink alapján tudtunk gyakorolni. Itthon részt vettünk a Brave Warrior 2016 elnevezésű erőpróbán, illetve az MH Zászlóalj Harccsoport NATO CREVAL-ellenőrzésén is. Az állománytáblánkban megtalálható ABV- (atom, biológiai, vegyi) támogató század ugyanis eleve modulelemként, a meglévő harccsoportokhoz igazítva jött létre, és így igény szerint vesznek részt a kiképzésükben, a különböző gyakorlatokon és ellenőrzéseiken is.

1596029481

Az állomány milyen új tapasztalatokra tett szert, illetve merre fejlődhet tovább?

A legfontosabb, hogy már korábban megkezdtük egy, a NATO-nak felajánlott alegység szervezését. Szövetségi terminológiában ezt multifunkcionális ABV-szakasznak nevezik, és 2019. január elsejével fogjuk felajánlani az észak-atlanti szövetségnek; tehát addig kell megfelelnünk az előírt feltételeknek. Ezért az elkövetkezendő években nagyon komoly technikai fejlesztés és kiképzés indul a zászlóaljnál – azaz az új eszközök használatára kell megfelelően felkészíteni az állományt. A felderítő rész a meglévő, BTR-alvázon elhelyezett eszközeinken alapul, de kiegészül különböző új távfelderítő és azonosító eszközökkel. A követelmények alapján képesnek kell lennünk viszonylag nagy terület felderítésére, egy zászlóaljnál valamivel alacsonyabb szintű harcoló alakulat technikai eszközeinek, személyi állományának mentesítésére, illetve szilárd útburkolat (például repülőtér) mentesítésére is. Új eszközeink részben már idén megérkeznek, ami feltétlenül szükséges ahhoz, hogy időben megkezdhessük a kiképzést. Ráadásként tavaly hoztuk létre a helyszíni mintavevő csoportot; jelenleg a személyi és technikaieszköz-állomány feltöltése zajlik.

Gondolom, idén is komoly gyakorlatok várnak az állományra.

Igen. Úgy néz ki, hogy ismét megyünk Szerbiába, és a már hagyományossá vált Sáraranymező gyakorlaton is ott tudunk lenni. Ugyanakkor változatlan létszámmal veszünk részt a Közös Akarat feladatban, mert hazánk biztonsága jelenleg ezt kívánja.

1596029481
* * *

Az MH 93. Petőfi Sándor Vegyivédelmi Zászlóalj békeidőben egy ABV-felderítő és egy -mentesítő csoporttal része a honvédelmi katasztrófavédelmi rendszernek. A készenléti szolgálat tagjai négy órán belül képesek megkezdeni az adott feladatot, 24 órán belül pedig már egy teljes század is részt vehet a mentesítésben.


Fotó: Rácz Tünde és a zászlóalj archívuma

Forrás: Magyar Honvéd 2017. március