Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Biztonság nélkül nincs kiszámítható jövő

Szöveg: Nyulas Szabolcs |  2019. február 27. 8:48

A biztonság létezésünk elengedhetetlen feltétele, enélkül nem lehet a nyugodt, kiszámítható jövőt építeni – hangsúlyozta Szabó István honvédelmi államtitkár február 26-án, kedden a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen megrendezett Biztonságpiac 2019 Konferencia és Kiállításon.

1599199271
Az államtitkár a rendezvényt megnyitó beszédében elmondta: a biztonság egyik záloga a Magyar Honvédség, azonban ahhoz, hogy ezt a biztonságot minél magasabb szinten tudják garantálni, jól felszerelt, kiképzett és motivált katonákra, valamint őket és erőfeszítéseiket támogató hátországra van szükség. Különösen fontos ez korunkban, amikor nemcsak a technika fejlődött hatalmas ütemben, de a biztonságpolitikában is nagyon komoly változások mentek végbe. Elég csak felidézni azokat a globális kihívásokat, amelyek új elemként jelentek meg Európában és benne Magyarországon is: az ukrajnai válság, a nyugat-balkáni instabilitás, az Iszlám Állam térnyerése, az ennek nyomán fellángoló terrorizmus, valamint a kontinenst érintő és megosztó illegális migráció.

„Ezek összességében mind-mind új típusú kihívásokat jelentenek, amelyekre nem lehet rutinszerűen reagálni. Ebben a korábbinál sokkal összetettebb környezetben a hagyományos katonai, modern, és hibrid hadviselési kihívások egyaránt jelen vannak" – mutatott rá Szabó István. A modern történelem tapasztalatai arra intenek, hogy legfőbb szövetségesünknek mi magunknak kell lennünk, hiszen egy nemzetközi katonai szövetségi rendszer is csak akkor válhat stabil és hatékony szerveződéssé, ha tagjai egységesen erős, az adott tagország biztonságáért önállóan is felelni képes hadsereggel rendelkeznek.

1599199272
„Erős hadsereg azonban nincs ellátásbiztonság nélkül, ellátásbiztonság nincs erős hazai védelmi és biztonsági ipar nélkül. Döntéseink során figyelemmel kell lenni a korszerű katonai eszközök gyártási folyamatainak és fenntartásának komplexitására: a hosszú és határokon átnyúló ellátási láncok törékenységére, az importeszközök, alkatrészek beszerzéséből származó kitettség kockázataira" – fogalmazott az államtitkár, hozzátéve: eltökélt szándékuk, hogy a lehető legnagyobb mértékben csökkentsék a Magyar Honvédség és a rendvédelmi szervek külföldi beszállítóktól való függőségét. E törekvések egyik zászlóshajója az a felépült és már termelő fegyvergyár, amely cseh licensz alapján, magyar emberek munkájával, a hazai igényeknek megfelelően állít elő kézifegyvereket a honvédség és a rendvédelmi szervek számára – mondta.

Szabó István kitért arra is, hogy a Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program keretében zajló nagyszabású haditechnikai fejlesztések egyenes következménye lesz a hadiipari beszállítói és javítói kapacitás-igények bővülése. Ez utóbbi kapcsán előreláthatóan jelentős szerep jut a Honvédelmi Minisztérium gazdasági társaságainak, beszállítói oldalon pedig a hazai védelmi ipari vállalkozásoknak. Ezzel együtt a kutatás-fejlesztés területe is reflektorfénybe kerül. Egyes projektek már folyamatban vannak, mások előkészítés alatt állnak, illetve nemzetközi együttműködés keretében az Állandó Strukturált Együttműködés (PESCO) is lehetőséget kínál a hazai részvételre különböző hadiipari fejlesztést célzó többnemzeti projektekben.

1599199272
Az államtitkár a rendezvényen – amelynek fővédnöke Benkő Tibor honvédelmi miniszter és Pintér Sándor belügyminiszter – köszönetet mondott a Gazdálkodási és Tudományos Társaságok Szövetségének, a Magyar Rendészettudományi Társaságnak, valamint a Biztonságpiac Média és Kiadó Kft.-nek a Biztonságpiac 2019. Konferencia és Kiállítás megrendezéséért.

Koltay András, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem rektora elmondta: az általa vezetett intézmény az államszervezet egyik legfontosabb partnere, s bizonyos képzések monopolhelyzetben vannak, de a folyamatos fejlesztésre, bővítésre továbbra is szükség van. A rektor szerint az új biztonsági kihívások kapcsán az egyik legfontosabb kérdés az, hogy az állam erre felhatalmazott szervei miként tudnak a növekvő veszélyek ellenére biztonságot teremteni. Mivel a napjainkban elfogadott tézis szerint az állami szereplők képtelenek egyedül teljeskörűen szavatolni a biztonságot, mind nagyobb teret nyernek a magánbiztonsági cégek. „Három évtizeddel a rendszerváltás után kijelenthetjük, hogy talán minden korábbinál nagyobb szerep jut a magánbiztonságnak" – mondta, hozzátéve, hogy az ilyen típusú szolgáltatások színvonala nem csökken, miközben a terhek megoszlanak.

1599199272
A VI. Biztonságpiac 2019 konferencián a belügyi és a honvédelmi tárca, a rendőrség, a katasztrófavédelem, valamint a magánbiztonsági ágazat vezetői és döntéshozói elemezték az elmúlt év magán-, civil és közbiztonsággal kapcsolatos eseményeit, aktuális trendjeit és kilátásait. Mások mellett felszólalt Filótás István dandártábornok, az MH Modernizációs Intézet parancsnoka is.

1599199272
Fotó: Dévényi Veronika