Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Biztonságpolitikai konferencia a Honvéd Kulturális Központban

Szöveg: Antal Ferenc |  2013. november 20. 7:52

Hatalmas érdeklődés közepette rendezték meg az Európa, mint biztonságfogyasztó; válságban az európai védelempolitika? elnevezésű biztonságpolitikai konferenciát november 19-én, a Stefánia Palotában.

1595963171

Kun Szabó István dandártábornok

Az MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár, valamint a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Nemzetközi Intézet Stratégiai Védelmi Kutató Központ (NKE NI SVKK) által szervezett rendezvény célja a biztonságpolitika újszerű megközelítése volt.

Kun Szabó István dandártábornok, a Budapest Helyőrség Dandár parancsnoka nyitóbeszédében köszöntötte a nagyszámú érdeklődőt. Mint mondta, külön öröm számukra, hogy a Magyar Honvédségen kívül más fegyveres társzervezetek – Országos Rendőr-Főkapitányság, Budapesti Rendőr-Főkapitányság, Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága, Nemzeti Adó és Vámhivatal – is érdeklődésüket fejezték ki a konferencia iránt. Hozzátette: miközben Kelet-Közép-Európa országai – köztük Magyarország – az elmúlt évtizedben eddig soha nem látott biztonságot és stabilitást élveztek, és nem érzékeltek katonai fenyegetést, napjainkban egyre több kihívással kell hogy szembenézniük mind nemzeti, mind pedig nemzetközi téren.

1595963171

Tálas Péter, az NKE NI SVKK igazgatója

Tálas Péter, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Stratégiai Védelmi Kutatóközpontjának igazgatója, a konferencia narrátora rámutatott: régóta érezni, hogy az európai védelempolitika lépéskényszerben van. E lépéskényszer bizonyos elemei pedig a decemberi EU-csúcson kerülnek majd újra előtérbe.

A megnyitóbeszédeket követően az előadók különböző kérdéskörökbe tagolva elemezték az aktuális európai viszonyokat:

Berzsenyi Dániel, a Közpolitikai Kutatások Intézetének munkatársa Európa relatív pozícióvesztése a világban című előadásában több – demográfiai, gazdasági, politikai, védelmi – dimenzióra bontva ismertette a kontinens jelenlegi helyzetét. Elhangzott: Európa jövőbeni szerepe nagymértékben függ attól, hogy a jelenleg is tartó gazdasági válságból miképpen tud kilábalni.

Varga Gergely, NKE NI Stratégiai Védelmi Kutató Központjának munkatársa az Egyesült Államok globális külpolitikájának új súlypontjairól tartott előadása több irányból közelítette meg az USA globális stratégiáját, illetve annak Európára gyakorolt hatásait. Kitért az amerikai politika szempontjából különösen fontos nemzetközi környezetre, a liberális, nemzetközi gazdasági rendszer fenntartásának szükségességére, valamint a nemzetközi intézményrendszerekre. Az előadó ezt követően az Egyesült Államok terrorizmus elleni háborúban betöltött szerepét, annak költségeit, a legitimációs kihívásokat, valamint a Kína – mint feltörekvő ország – felől érkező biztonsági-gazdasági kihívásokat ismertette.

1595963171

Balogh István az Egyesült Államokat érintő kérdésekről tartott előadást

Balogh István, az NKE NI Nemzetközi Kapcsolatok és Biztonsági Tanszékének oktatója folytatta az Egyesült Államokkal kapcsolatos kérdések elemzését. Előadásában az amerikai költségvetési folyamatokat, a védelmi kiadásokat érintő elvonásokat, valamint ezeknek a haderőtervezésre gyakorolt hatásait mutatta be.
Hangsúlyozta: az amerikai haderő vezetését rövid távon komoly dilemma elé állítja, hogy miként kell végrehajtani a haderőt érintő kérdéseket, de egyelőre nincsenek arra utaló jelek, hogy drasztikusan változna a Egyesült Államok pozíciója a következő években.

A nap folyamán még szó esett olyan egész világot érintő változásokról is, mint az Ázsiában egyre inkább megerősödő katonai hatalmak, de fölmerültek a régiónkat, Kelet-Közép-Európát érintő kihívások, lehetőségek is, mint a Visegrádi Négyek és további többnemzeti képességfejlesztési együttműködések.

1595963172

A hallgatóság megtöltötte a termet

Fotók: Csorba Katalin főhadnagy