Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Bölcs Előrelátás a Bakonyban

Szöveg: Cs. Sárkány Beáta hadnagy | Fotó: Major Márk hadnagy |  2019. szeptember 28. 8:45

Megkezdődött a Magyar-Román Közös Békefenntartó Zászlóalj éves gyakorlata, a Wise Foresight 2019, aminek idén hazánk ad otthont. A 21 éves múltra visszatekintő zászlóalj vezetését és a gyakorlat megrendezését évente, felváltva látja el Magyarország és Románia.

1596069199

A Magyar Honvédség Újdörögdi Bázisán megtartott megnyitó ünnepségen Szloszjár Balázs ezredes, az MH 5. Bocskai István Lövészdandár parancsnoka köszöntötte a gyakorlaton résztvevő magyar és román katonákat. Beszédében elmondta: „A cél a többnemzeti együttműködés erősítése annak érdekében, hogy a zászlóalj alaprendeltetése szerint fel legyen készülve békefenntartó és válságkezelő feladatokban történő részvételre. Ezek a feladatok az elmúlt években kiegészültek hagyományos harcfeladatokkal is – ilyen például a harc beépített területen. Az idei gyakorlaton a fő hangsúly az erre való felkészülésen van annak érdekében, hogy a katonák ilyen feladatok végrehajtására is fel legyenek készülve."

1596069199

A közös békefenntartó zászlóalj magyar modulját az MH 5. Bocskai István Lövészdandár 3. Bercsényi Miklós Lövészzászlóalja, a román modult pedig az Aradi 191. Gépesített Lövészzászlóalj biztosítja.

1596069199

A zászlóalj az ENSZ Biztonsági Tanácsától, az EBESZ-től, vagy a két országgal megfelelő szinten együttműködő nemzetközi szervezetektől érkező felkérést követően, a magyar és román kormányok együttes felhatalmazása alapján teljesíthet nemzetközi feladatot.

1596069199