Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Bombakereső kutyák a Múzeumok Éjszakáján

Szöveg: Gajdos Milán hadnagy |  2019. június 21. 8:01

A Várkert Bazár idei Múzeumok Éjszakája programjának különlegessége, hogy az érdeklődők robbanóanyag-kereső kutyákkal is találkozhatnak.

1599204393
Több mint száz éve ért véget az első világháború, emlékezésképpen a Várkert Bazár „Emberek és Állatok a Nagy Háborúban" című kiállításán a látogatók betekintést nyerhetnek a 20. századi történelmet jelentős mértékben formáló események hátterébe. A résztvevőknek különböző módon szemléltetik, hogy miként változtak a kutyák feladatai háborús körülmények között a 21. században. Az esemény különlegessége, hogy Kovács László szakaszvezető, az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred (MH 1. HTHE) Robbanóanyag-kereső Kutyás Műveleti Század kutyavezetője a helyszínen két bombakereső kutyával tart bemutatót.

Korábban, a Várkert Bazár gyermeknapi programján már megismerkedhettek az érdeklődők Kovács Lászlóval, aki közel tíz éve szolgál az MH 1. HTHE kötelékében robbanóanyag-kereső kutyavezetőként. Az ő tevékenysége is mutatja, hogy milyen módon változott a kutyák szerepe a háborús műveletekben, hiszen a szakaszvezető 2013-ban fél évet töltött el az afganisztáni hadszíntéren Mandy nevű, ma már nyugdíjas német juhászkutyájával, akivel házilag készített robbanóeszközök keresésében vettek részt.

1599204393
A Várkert Bazár – a Múzeumok Éjszakáján látható – különleges tárlatvezetésére még lehet regisztrálni az alábbi linkekre kattintva.

Június 22-én 16:00 órától:
https://muzej.hu/hu/program/emberek-es-allatok-nagy-haboruban-tarlatvezetes-es-interaktiv-beszelgetes-8-14-eves

Június 22-én 17:30 órától:
https://muzej.hu/hu/program/emberek-es-allatok-nagy-haboruban-tarlatvezetes-es-interaktiv-beszelgetes-8-14-eves-0

1599204393
Fotó: Dalia Szandra