Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Szívügyének tekintette a haza szolgálatát…

Szöveg: honvedelem.hu |  2019. június 21. 7:19

Életének 97. évében, június 8-án elhunyt dr. Antalóczy Zoltán kiváló kardiológus, professzor emeritus, a Magyar Tudományos Akadémia doktora, filozófus, a Magyar Kultúra lovagja, Tolcsva díszpolgára. A professzor a gyógyítás mellett a haza szolgálatát is szívügyének tekintette.

1599204392
Dr. Antalóczy Zoltán 1923-ban született Tolcsván. Egyetemi tanulmányai alatt jelent meg első kiadványa, később pedig évtizedeken át generációk tanulmányait segítette magyar és angol nyelvű szakkönyveivel, melyeken orvosnemzedékek nőttek fel. 1957-től a balatonfüredi Állami Szívkórház főorvosa volt. 1960-ban szerezte meg az orvostudományok kandidátusa, azt követően pedig 1969-ben az orvostudományok doktora akadémiai fokozatát. Vezetésével egy munkacsoport alkotta meg és szabadalmaztatta a Triaxicardiometer analóg komputert, amely alkalmas volt a szív térbeli elemzésére, és ami az alapja volt az elektrokardiográfiának (EKG), valamint a Globális Helymeghatározó Rendszernek (GPS). A világon elsőként, 1988-ban, munkatársaival szabadalmat nyert egy másik találmányuk, a testfelszíni potenciáltérképek holografikus úton történő ábrázolása.

Hosszú pályafutása alatt híres és ismert emberek keresték fel bizalommal, akiket legjobb lelkiismerete szerint gyógyított. Betegei közé tartozott Illyés Gyula, Szabó Lőrinc, Kodály Zoltán, Ferencsik János és Mensáros László.

A gyógyítás mellett a haza szolgálatát is szívügyének tekintette. Az 1990-es évek elején a Honvédség és Társadalom Baráti Kör alapító tagja, elnöke volt. Tanácsadóként 1997-1999 között, két évig segítette a Magyar Honvédség parancsnokának, a Honvéd Vezérkar főnökének, valamint a Parlament Honvédelmi bizottságának munkáját, ezt követően pedig a Haditechnikai Intézetnél is tevékenykedett. Páratlan tapasztalata, bölcsessége, tudományos, kutató, írói munkássága, emberi nagysága és méltósága hiányozni fog mindazoknak, akik ismerték.

Dr. Antalóczy Zoltánt június 21-én 16 órakor, szülőhelyén Tolcsván, a köztemetőben kísérik utolsó útjára.

Fotó: tolcsva.hu / Szajkó József