Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Brüsszelben tartja soros vezérkari főnöki értekezletét az Európai Unió Katonai Bizottsága

Szöveg: HM Sajtóosztály |  2013. november 12. 19:00

Huszonnyolc EU-tagállam vezérkari főnökei üléseznek Brüsszelben november 12-13-án az EU Katonai Bizottsága elnöke (CEUMC), Patrick de Rousiers vezérezredes vezetésével. Az Unió legfelsőbb szintű katonai testülete ülésén a magyar delegációt dr. Benkő Tibor vezérezredes, Honvéd Vezérkar főnök vezeti.

Az értekezlet egyike az Európai Tanács védelmi témákkal foglalkozó decemberi ülését előkészítő és támogató európai uniós rendezvényeknek. A felkészülés folyamatában a védelempolitikai kérdésekben a védelempolitikai igazgatók ülése, a katona-politikai és katonai-szakmai témákban a vezérkarfőnökök tanácskozása, illetve a védelmi miniszterek ülése átfogó védelem-politikai kérdésekben alapozza meg csúcsot. Az Európai Tanács decemberi ülése alkalmat ad majd az Unió állam-, illetve kormányfői számára, hogy meghatározzák a jövőbeli közös uniós biztonság- és védelempolitika irányvonalakat.

1595962842
A magyar delegációt dr. Benkő Tibor vezérezredes, Honvéd Vezérkar főnök vezeti

A vezérkarfőnöki szintű EU Katonai Bizottság ülés központi témái között szerepel a folyó katonai műveletek értékelése. Kiemelten értékelik az Európai Tanácsülés számára készült Ashton-jelentés elemeit, és kidolgozzák a hozzá kapcsolódó EU vezérkarfőnökök cselekvési prioritásai című közös állásfoglalást a katonai képességek fejlesztése területén. Emellett az Európai Unió stratégiai partnereivel kialakított katonai kapcsolatainak értékelése, a nyugat-balkáni EU művelet (Operation ALTHEA) jövőjének megvitatása szerepel a kétnapos találkozó napirendjén.