Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Brüsszelben tartotta soros vezérkarfőnöki szintű értekezletét az Európai Unió Katonai Bizottsága

Szöveg: Honvéd Vezérkar |  2017. november 8. 8:34

November 6-7-én Brüsszelben rendezték meg az Európai Unió vezérkarfőnöki szintű katonai bizottsági ülését. A magyar delegációt az MH Katonai Képviselő Hivatalnál szolgáló katonák alkották, amelyet dr. Benkő Tibor vezérezredes, Honvéd Vezérkar főnök vezetett.

1596040901

A kétnapos ülés fő témái az EU katonai szerepvállalásának jelenét és jövőjét meghatározó aktuális kérdések körül csoportosultak. Ennek megfelelően kiemelt témaként szerepelt a védelmi képességfejlesztés és a tagállami kötelezettségvállalás kérdése, ami a NATO-val való lehető leghatékonyabb együttműködés mellett közép- és hosszú távon fogja meghatározni az Európai Unió autonómiáját a jelen globális biztonsági környezetben.

A vezérkarfőnökök tájékoztatást kaptak az EU katonai műveletek és missziók elmúlt félévben elért eredményeiről és fennálló kihívásairól, egyúttal megosztották katonai szakmai állásfoglalásaikat a műveletek mandátumának és státuszának fenntartását illetően.

A találkozó margóján a V4 vezérkarfőnökök aláírták a 2019. II. félévben készenléti szolgálatot ellátó, lengyel vezetésű V4 EU Harccsoport Egyetértési Megállapodását.

1596040902

Az ülés kiemelt eseménye volt, hogy a vezérkarfőnökök záró napirendi pontként Claudio Graziano vezérezredest, az olasz vezérkar főnökét választották meg a 2018 őszén leköszönő Mikhail Kostarakos vezérezredes, jelenlegi katonai bizottsági elnök utódjának.