Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Budapesten a szövetséges erők európai főparancsnoka

Szöveg: Trautmann Balázs |  2013. szeptember 13. 19:59

Hivatalos látogatásra Budapestre érkezett szeptember 13-án Philip M. Breedlove vezérezredes, a szövetséges erők európai főparancsnoka (SACEUR). A tábornokot Benkő Tibor vezérezredes, a Honvéd Vezérkar főnöke fogadta.

1595959854

A mai napig vadászpilótaként is aktív, 3500 órányi repülési tapasztalattal rendelkező Philip M. Breedlove vezérezredes 2013. május 13-án vette át a NATO európai parancsnokának feladatait, így ebben a beosztásban először jár Magyarországon.

Minket, akárcsak a világ többi részét, bátorít, hogy lehetőségek nyíltak meg a szíriai vegyifegyver-probléma kezelésére. Számos ország, köztük az Egyesült Államok, és szervezet, így a NATO jelenleg is mérlegeli a felmerült lehetőségeket − utalt a vezérezredes a Szíria körül az elmúlt napokban-hetekben kialakult helyzetre. A tárgyalások jelenlegi fázisában azonban korai lenne bármilyen, a várható eredményre vonatkozó jóslat. A NATO számára aggodalmat jelent a Szíriával határos Törökország védelme, ahol a szövetséges erők Patriot rakéta- és légvédelmi rendszerekkel biztosítják a tagállam légterét és területét, lakosait.

1595959854

Afganisztán központi szerepet kap majd a Katonai Bizottság konferenciájának szombati, budapesti plenáris ülésén. A tábornok hangsúlyozta: a 2014 után Afganisztánban tevékenykedő NATO-erők pontos létszámát még nem határozták meg, jelenleg a műveleti tervek formába öntése zajlik. A tagállamok megkezdhetik a hozzájárulásokról szóló döntések véglegesítését, melyek már a konkrét létszámokról is szólnak majd. A vezérezredes kiemelte: a NATO elkötelezett Afganisztán mellett, ahol 2014 után kiképzési, tanácsadási, támogatási feladatokat látnak majd el a szövetséges katonák.

Ezt erősítette meg Benkő Tibor vezérezredes, a Honvéd Vezérkar főnöke is. Egyöntetű és világos az a szándék, az az üzenet, melyet Magyarország a NATO katonai vezetésével közölt. Magyarország eltökélt abban, hogy munkáját a továbbiakban is a katonai szövetséggel együtt végzi. Hazánk megkezdte katonáinak kivonását Afganisztánból, hiszen tavasszal a PRT befejezte tevékenységét, s ősszel a Kabuli Nemzetközi Repülőtér őrzését végző katonákat is kivonjuk. A Magyar Honvédség ugyanakkor továbbra is fontos szerepet tölt majd be Afganisztánban az oktatás, a képzés, a felkészítés és a mentorálás területén. Tovább szolgálnak a hadszíntéren a különleges műveleti erők magyar katonái is.

1595959855

Magyarország számára minden olyan alkalom, esemény fontos, ahol megmutathatja képességeit. A Budapesten most megrendezésre kerülő konferencia egyben a Magyar Honvédség munkájának elismerését is jelenti. Amikor tavaly Benkő vezérezredes bejelentette, hogy hazánk, a Magyar Honvédség vállalja a NATO legfontosabb katonai konferenciájának megszervezését, minden vezérkari főnök egyöntetűen arra szavazott, hogy a rendezvénynek Budapest adjon otthont. Ez komoly katonadiplomáciai sikert is jelent.

Fotó: Krasznai-Nehrebeczky Mária