Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Budapesten az amerikai szárazföldi haderő műszaki főnöke

Szöveg: Honvédelmi Minisztérium |  2015. március 4. 11:00

Hende Csaba március 4-én, szerdán udvariassági látogatáson fogadta Thomas P. Bostick altábornagyot, az Egyesült Államok szárazföldi haderejének műszaki főnökét, a szárazföldi haderő műszaki csapatainak (USACE) parancsnokát, akit Colleen Bell amerikai nagykövet is elkísért a Honvédelmi Minisztériumba.

1595988912

A megbeszélésen Hende Csaba honvédelmi miniszter tájékoztatta Bostick altábornagyot a Magyar Honvédség árvízi védekezésben és a 2010-es vörösiszap-katasztrófa elhárításában végzett áldozatos munkájáról, valamint a haderő Alaptörvényben is rögzített katasztrófavédelmi kötelezettségéről, feladatrendszeréről. Emellett részletesen szót ejtettek az MH Pápa Bázisrepülőtér fejlesztésére irányuló magyar tervekről is. A honvédelmi tárca repülőtéri rekonstrukciós programjának célja a pápai bázisrepülőtér logisztikai csomóponttá (HUB) való fejlesztése. A repülőtér újonnan kialakított kapacitásaival alkalmas lesz arra, hogy szükség esetén a térségünkbe irányított nagyobb létszámú szövetséges erőnek is bázisrepülőtérként szolgáljon.

A felek egyetértettek abban, hogy a védelmi és katonai együttműködés a magyar−amerikai kétoldalú kapcsolatok egyik legkiemelkedőbb területe. Hende Csaba hangsúlyozta: hazánk továbbra is elkötelezett az együttműködés további erősítése mellett. Mint fogalmazott, Magyarország célja katonai képességeinek önerőből történő fejlesztése, mindazonáltal nagyra értékeljük az amerikai fél által a különböző védelmi együttműködési programok keretében hazánknak nyújtott támogatást, amelyet igyekszünk a leghatékonyabban kihasználni.

1595988912

Bostick altábornagy a 2015. március 4−6. között megrendezett Budapesti Víz Konferencia alkalmából érkezett Magyarországra. Az USACE tevékenységének egyik legfontosabb eleme a vízgazdálkodással kapcsolatos katonai és polgári feladatok ellátása, a szervezet az amerikai vízi infrastruktúra egyik legnagyobb üzemeltetője.

Bostick altábornagy magyarországi tartózkodása során Áder János köztársasági elnökkel is megbeszéléseket folytat.

1595988913

Fotó: Krasznai-Nehrebeczky Mária