Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Budapesten tanácskoztak a V4-országok nemzeti fegyverzeti igazgatói

Szöveg: honvedelem.hu |  2018. február 22. 18:11

A Visegrádi Csoport (V4) országainak nemzeti fegyverzeti igazgatói a napokban Budapesten tartották soron következő ülésüket. A február 21–22-én rendezett találkozó fő témája az együttműködés erősítése és elmélyítése volt a térség és Európa biztonsága garantálásának érdekében.

1599182313
Európa és környezetének biztonsági helyzete az utóbbi időben jelentősen átalakult, ami a biztonság terén a bizonytalanság növekedését eredményezte. A V4-ek biztonsági célkitűzéseinek megvalósulása érdekében Európának az eddiginél többet kell költenie védelemre. Ennek fényében felértékelődött a visegrádi országok térségbeli együttműködése is. A visegrádi országok Európa legbiztonságosabb országai között vannak, és mindegyikünk érdekelt a biztonság, illetve a terrorellenes intézkedések hatékonyságának fokozásában. Ennek eléréséhez az eddiginél is intenzívebb együttműködésre van szükség, és a kontinens biztonsági kérdéseit közösen kell kezelni.  A Visegrádi Csoport nemzeti fegyverzeti igazgatóinak február 21–22-ei találkozója ennek jegyében zajlott.

1599182313
A kétnapos találkozó során a nemzeti fegyverzeti igazgatók áttekintették a magyar V4 elnökség prioritásait, és hangsúlyozták a regionális együttműködés fontosságát, valamint azt a meggyőződésüket, hogy az együttműködés elmélyítése Közép-Európában haszonnal jár a visegrádi országok és Európa egésze számára is.

Az új technológiák bevezetése újfajta képességeket igényel. A Visegrádi Csoport elkötelezett amellett, hogy e kihívásra az egyetemi képzés és a tantervek közös szervezési lehetőségének felhasználásával adjon választ. A térségbeli egyetemek együttműködésével létrehozható egy versenyképes tudásbázis, amely sikerünk hosszú távú alapja lehet. Lehetőség nyílik olyan közös kutatás-fejlesztési programok indítására is, amelyeket az egyes országok nehezen tudnának önállóan finanszírozni.

1599182314
A hosszabb távú célok között szerepel a közös katonai képességek létrehozása és a V4-es képességfejlesztési programok összehangolása. Ugyanakkor a jövőben a fegyverzeti téren tett még intenzívebb erőfeszítések elősegíthetik a hatékonyabb együttműködést és a jobb interoperabilitást. 

Fotó: Szabó Lajos zászlós