Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Budapesten ülésezett a V4 Tervezői Csoport

Szöveg: HM Védelempolitikai Főosztály |  2017. szeptember 14. 11:18

A júliusi magas szintű védelempolitikai igazgatói megbeszélés után szeptember 12-én a Tervezői Csoport ülésével megkezdődött a magyar V4 elnökségi program szakértői szintű végrehajtása is.

A főosztályvezetői szintű testület legfontosabb feladata, hogy koordinálja a V4-országok katonai képességfejlesztési törekvéseit, valamint hogy a nemzeti és NATO-képességcélok harmonizációjával beazonosítsa azon területeket, ahol lehetőség nyílik közös fejlesztésre, esetleg közös beszerzésre.

1596038708

A megváltozott biztonsági környezetből és a walesi csúcstalálkozón tett vállalásból adódóan a V4-országok védelmi költségvetése jelentősen bővülni fog a következő években. Mindez lehetőséget ad arra, hogy a korábbi együttműködést felülvizsgálva újabb képességfejlesztési területeket vonjunk be az együttműködésbe. Ezáltal a térség haderői növelni tudják az egymással való interoperabilitásukat, ami nagymértékben hozzájárul a sikeresebb műveletek és készenléti szolgálatok végrehajtásához.

A HM Védelempolitikai Főosztály által szervezett rendezvény résztvevői megállapodtak abban, hogy szorosabb koordinációra és gyakoribb információcserére van szükség az Európai Unió formálódó állandó strukturált együttműködésével kapcsolatban. Az ebben való részvételnek egyértelmű pozitív politikai hozadékai lehetnek, ugyanakkor fontos, hogy a régió saját, számunkra fontos programjavaslatokkal tudjon előállni.

1596038708


Fotó: Tóth László