Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Budapesten ülésezett az orosz-magyar levéltárosi vegyes bizottság

Szöveg: Várkonyi Melinda százados |  2017. július 2. 7:12

Új lehetőségek nyíltak meg orosz kapcsolatainkban az orosz−magyar levéltárosi vegyes bizottság ülésén, melyet a napokban tartottak Budapesten.

1596035422

A magyar fél részéről dr. Szabó Csaba, a Magyar Nemzeti Levéltár (MNL) főigazgatója, Földváryné dr. Kiss Réka, a Nemzeti Emlékezet Bizottság (NEB) elnöke, valamint dr. Kovács Vilmos ezredes, a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum (HM HIM) parancsnoka fogadta az oroszoktól érkezett, Juraszov Andrej Viktorovics, az Orosz Levéltári Ügynökség (ROSZARHIV) vezetőjének helyettese által vezetett négyfős küldöttséget.

1596035422

A találkozót a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma és az Oroszországi Föderáció Levéltári Szolgálata között, 2003. július 2-án kötött megállapodás alapján rendezték meg, ami a levéltárügy területén a közös együttműködést segíti elő.

1596035422

A bizottság tagjai − az Orosz Levéltári Ügynökség vezetőjének helyettese, az Orosz Föderáció Gazdasági Levéltárának igazgatója, az Oroszországi Föderáció Külügyminisztérium Dokumentációs Részlegének igazgatóhelyettese, valamint az MNL, NEB és a HM HIM levéltári szakemberei − az ülésen elfogadták az új, 2017−2020-as munkatervet, melynek részeként közös kiállítások megvalósulását, konferenciák szervezését és forráskiadványok megjelentetését tervezték be. A bizottság a továbbiakban is támogatja a magyar és az orosz levéltárosok közötti tapasztalatcserét, és együttműködik az orosz és magyar kutatók levéltári iratokhoz való hozzáférésnek biztosításában, a levéltárakban található russzikák és hungarikák megjelentetésében. A megbeszélés során a GULAG-adatbázis bővítésének lehetősége is felmerült.

1596035423

Az ülés keretében az Orosz Föderáció nagykövetségén bemutatták a „Magyar–szovjet gazdasági kapcsolatok, 1948–1973. Dokumentumok" című kötetet.

A küldöttség a háromnapos szakmai program részeként megtekintette a Magyar Nemzeti Levéltárat, az MNL Fejér megyei fióklevéltárát, valamint látogatást tett a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeumban, a Parlamentben és a Lajta monitor múzeumhajón.

1596035423

Fotó: Szikits Péter és Rácz Richárd