Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

„Cél”egyenesben a missziókba készülők

Szöveg: Nagy László törzszászlós |  2015. március 21. 16:04

Március első két hetében több hadszíntérre, több misszióba készülő állomány hajtotta végre célfelkészítését a Magyar Honvédség Béketámogató Kiképző Központban, melynek kapujára akár a „MEGTELT” táblát is ki lehetett volna helyezni.

1595989874

Március első hetében közel 140 fő kezdte meg az afganisztáni hadszíntérre történő Missziós Törzstiszti Célfelkészítést (MTC). Az RSM (Resolute Support Mission) misszióba tervezett állományt négy különböző feladatra készítették fel a központ kiképzői. A hadszíntér-specifikus kiképzés során a felkészülők többsége a nemzetközi törzsekben egyéni beosztásokban teljesít majd szolgálatot, de ezek mellett a Nemzeti Támogató Elem 11. váltása (NTE-11), a Biztosító Szakasz 2. (BSZ-2.) váltása, illetve teljesen új elemként a Nemzeti Telepíthető Híradó és Informatikai században (DCM, Deployable Communication and Information System Module) szolgálatot teljesítők missziós célfelkészítése is a kiképző központ falai között zajlott. Második alkalommal történt élő videokonferenciás kapcsolatfelvétel a hadműveleti területen szolgáló nemzeti rangidőssel és törzsével, annak érdekében, hogy a felkészülők naprakész információkkal gazdagodjanak az egy hét alatt.

A hónap második hetében az Egyesített Balkáni Hadszíntérre (EBH) felkészülők vették birtokba a kiképző központ tantermeit, közel 50 fővel. Azonban azért, hogy az élet ne legyen olyan egyszerű, a KFOR-13 kulcsbeosztású személyeinek, a Maliba induló (EUTM Mali) kiképzőknek, illetve a Közép-Afrikai Köztársaságba (MINUSCA) induló ENSZ katonai megfigyelőknek a felkészítése is ugyanebben az időszakban történt meg. És hogy a lista teljes legyen, 30 fővel egy háromhetes angol nyelvi ismereteket felfrissítő tanfolyam is kezdetét vette, azon személyek részére, akik egyéni beosztásokban fognak szolgálatot ellátni a közeljövőben, Afganisztánban. Mindezek mellett a későbbi külszolgálati váltások rendszerében azok részére, akik az év második felében kezdik felkészítésüket – a kiválasztási rendnek megfelelően -−Missziós Bemeneti Követelmény (BKM) mérésére is sor került, mintegy 40 fő részvételével.

1595989875

A felkészítések előkészítése, megszervezése és lebonyolítása igen nagy tervező-szervező munkát igényelt a kiképző központban szolgálatot teljesítő személyi állománytól, de a több mint egy évtizedes tapasztalat és tudás birtokában a számos különböző feladat ellenére a kiképző központ a tőle elvárt magas színvonalon ezúttal is „gördülékenyen" megoldotta a missziós területre készülő katonáink felkészítését.