Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Célegyenesben az EUFOR-15 váltás

Szöveg: Rácz István főhadnagy |  2014. május 10. 11:28

Április végén hajtották végre az MH EUFOR Kontingens 15. váltásának validációs gyakorlatát. Az MH 5. Bocskai István Lövészdandár 39. lövészzászlóaljának katonái – akik a kontingens műveleti századát alkotják − háromnapos megmérettetésen adtak számot a kötelékfelkészítés során elsajátított képességeikről.

1595971808

„Fire Phobia"

A zárógyakorlaton különböző bejátszott incidensekkel igyekeztek valós helyzeteket szimulálva górcső alá venni az EUFOR-kontingens felkészültségét. A műveleti század „terepen" adott számot tömegkezelésben (Crowd Riot Control, CRC) és járőrözésben szerzett jártasságáról.

A bejátszott incidensekkel a begyakorolt és megtanult reagálások (drillek) végrehajtása mellett lemérték a szakaszok és parancsnokaik összekovácsoltságát, felkészültségét is. A begyakorlott fogások között szerepelt a „fire phobia" , amely Molotov-koktél ellen alkalmazott védekezésmódot jelent, valamint járműkísérés és ideiglenesen telepített ellenőrző-áteresztő pont üzemeltetése is.

A kontingens a validáció után, 2014. július 1-jétől készenléti szolgálatot lát el hazai területen, majd a tervek szerint 2015 júliusában utazik ki a szarajevói Butmir táborba, ahol műveleti területen, mozgósítás esetén élesben bizonyíthatja kiképzettségét.

1595971808

Bejátszott incidensekkel igyekeztek lemérni a kontingens felkészültségét

Fotók: a szerző felvételei