Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

CIMIC összekötő tanfolyam az online térben

Szöveg: Szabóné Varga Erika főhadnagy | Fotó: NATO CIMIC Kiválósági Központ, valamint a szerző |  2020. július 29. 7:29

Rendhagyó módon, az online térben zajlott le az egyhetes NATO Civil-katonai Együttműködési Összekötő Tanfolyam. A virtuális tér a hágai székhelyű NATO CIMIC Kiválósági Központ oktatóit és a mintegy ezerötszáz kilométernyi távolságra lévő MH Civil-katonai Együttműködési és Lélektani Műveleti Központ kijelölt állományát kapcsolta össze.

1596083011

A koronavírus-világjárvány miatt kialakult helyzetben nincs lehetőség a külföldi tanfolyamokon történő részvételre, ezért kísérleti jelleggel a NATO CIMIC Kiválósági Központ az éves akkreditált képzéseit, így többek között a CIMIC Összekötő Tanfolyamot is virtuálisan rendezte meg. A tanfolyam az alapja az MH KFOR Kontingens 23. váltásával kiutazó Összekötő és Megfigyelő Csoport felkészítésének, de jó lehetőséget biztosít a szakmai állomány ismereteinek bővítésére, a békeműveleti területen szerzett tapasztalatok megosztására is.

1596083011

Az egyhetes képzés első napjait elméleti előadások töltötték ki, ahol a hallgatók friss információt kaptak a műveleti terület civil környezetéről, az ott előforduló nemzetközi szereplők tevékenységéről, az interkulturális tudatosság fontosságáról, valamint a szakmai jelentések, megfigyelések, értékelések tartalmi követelményeiről.

A hét második felében a gyakorlati foglalkozások kerültek előtérbe. A hallgatóknak angolul kellett különböző tárgyalási helyzeteket megoldaniuk, amelyekkel a többnemzeti környezetben történő feladatvégrehajtás során találkozni fognak. A szituációk során az oktatók megfigyelték a tárgyalások dinamikáját, a hallgatók problémamegoldó képességét, a tolmácsokkal történő együttműködést, valamint, hogyan sikerült az elméleti előadásokon átadott információkat és tapasztalatokat hasznosítani. Minden tárgyalást az oktatók szakmai értékelése követett, melynek során elemezték és javították az esetlegesen elkövetett hibákat.

1596083011

A világban zajló események miatt egyre nagyobb hangsúlyt kap a konferenciák virtuális megrendezése, amellyel a nemzetek kompromisszumra kényszerülnek: előnyként említhető, hogy a vírus terjedésének lassítása mellett ez a forma költséghatékony és egyfajta rugalmasságot biztosít, de sajnálatos módon korlátozza a személyes emberi kapcsolatokat és az interaktivitást, amely például a civil-katonai kapcsolatok alapja.

A tanfolyam Frank van Boxmeer ezredes, a NATO CIMIC Kiválósági Központ igazgatójának virtuális oklevélátadásával zárult.

1596083012