Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

CIMIC-tanfolyam sok kihívással

Szöveg: Szabóné Varga Erika zászlós |  2013. október 13. 8:27

Első alkalommal rendezik meg Magyarországon a NATO Civil-katonai Együttműködési harcászati (kezdő), illetve törzstiszti (haladó) tanfolyamot, a NATO CIMIC Fieldworker and Staffworker Course-t.

1595961341

Az MH Civil-katonai Együttműködési és Lélektani Műveleti Központ és a hollandiai NATO Kiválósági Központ (CCOE – CIMIC Centre of Excellence) közös, kéthetes angol nyelvű képzése színes nemzetközi oktatói csapat vezetésével történik, holland, amerikai, német, kanadai és magyar résztvevőkkel.

A többségében magyar nyelvű hallgatók – 16 katona, rendőr és civil – mellett többek között Spanyolországból is érkezett érdeklődő.

Az első héten elméleti foglalkozások várnak a tanfolyam résztvevőire. Az interaktív képzésen többek között szó esik a CIMIC-projektek tervezéséről, a tárgyalástechnikai ismeretekről, a tolmácskezelésről, a kultúraközi kommunikációról, illetve a gazdasági és szociális rendszerekről.

1595961342

A műveleti területeken fontos az együttműködés a nem-kormányzati szervezetekkel, amelyek működéséről a Demokratikus Átalakulás Intézet, az Ökumenikus Segélyszervezet, a Nemzetközi Migrációs Szervezet, valamint a Vöröskereszt képviselői tartanak részletes beszámolót.

Az igazi munka a második héten kezdődik, amely sok kihívást ígér. A hallgatók három csoportban dolgoznak: a törzstiszti csoport aprólékosan kidolgozott és megtervezett szituációkat készít elő a másik két, harcászati csoport számára, amelyek a kapott és feldolgozott információk alapján oldják meg a feladatokat. Senki nincs könnyű helyzetben: annak ellenére, hogy sok hallgató rendelkezik műveleti területen szerzett tapasztalattal, ezeknek a feladványoknak a megoldása igazi kihívást jelent majd számukra. Így lesz ez akkor is, amikor a tolmácskezelést autentikus afgán alájátszókkal gyakorolják a tanfolyam résztvevői.

1595961342

Fotó: a szerző felvételei