Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Civil-katonai párbeszéd

Szöveg: Harnócz Gyula őrnagy |  2017. március 27. 13:51

Tizennegyedik alkalommal rendezett Civil Kerekasztal névvel programot Budapesten az MH Civil-katonai Együttműködési és Lélektani Műveleti Központ (MH CKELMK). A rendezvényen először vettek részt a Magyarországon települő NATO Erőket Integráló Elem (NFIU) képviselői is.

A találkozón – melynek célja a katonai és a civil oldal közötti kölcsönös tájékoztatás a legfontosabb feladatokról, valamint az együttműködési lehetőségek továbbfejlesztése – civil oldalról az ENSZ Menekültügyi Főbiztosa Hivatalának (UNHCR), a Baptista Szeretetszolgálat, az Ökumenikus Segélyszervezet képviselői mellett részt vettek a Belügyminisztérium Bevándorlási és Menekültügyi Hivatal, a Nemzetközi Képzési Osztály, az Országos Rendőr Főkapitányság Oktatási és Kiképzési Központ, a Külügyi és Külgazdasági Intézet, valamint a Migrációkutató Intézet képviselői, illetve az amerikai haderő Székesfehérváron települő Civil Affairs csoportja is.

1596029517

A résztvevőket Szilágyi Csaba ezredes, az MH CKELMK parancsnoka köszöntötte, majd Garas László ezredes, a tavaly szeptember elsején aktivált magyar NFIU parancsnoka ismertette a Székesfehérváron működő szervezet létrehozásának történetét, a szervezeti struktúrát, valamint a feltöltöttség állapotát. A parancsnok kiemelte: az NFIU az összes hagyományos katonai törzsfunkciót teljes mértékben el tudja látni, hiszen rendelkezik az ehhez szükséges szervezeti elemekkel, a különbség egy nagyobb parancsnoksághoz viszonyítva csupán annyi, hogy az NFIU mindezt kisebb létszámmal valósítja meg.

A közeljövőben sorra kerülő legfontosabb, az NFIU-t érintő eseményekről szólva Garas ezredes elmondta: a szervezet májusi Precise Reception 2017 elnevezésű minősítő gyakorlatát és az ennek eredményeként várhatóan megszerzett NATO teljes műveleti képesség elérését egy újabb megmérettetés, a nagyszabású nemzetközi Sabre Guardian 2017 gyakorlat követi majd, amelynek alkalmával a magyar NFIU újból vizsgázni fog.

A parancsnok kiemelte: az NFIU alaprendeltetéséből adódó feladatainak ellátásához elengedhetetlen, hogy szoros együttműködést tudjon kialakítani ezekkel a civil szervezetekkel is, hiszen e nélkül nehezen lenne megvalósítható a beérkező szövetséges katonai erők megfelelő fogadása, állomásoztatása és továbbmozgatása. A nemzetközi törzzsel működő NFIU ugyanakkor a szövetség kollektív védelmi törekvéseinek, a NATO folyamatos, látható és megerősített jelenlétének szimbóluma is, aminek meg kell jelennie a civil szférában. Ennek érdekében a szervezetnek bővítenie, erősítenie kell civil kapcsolatait, így folyamatosan keresi az együttműködési lehetőségeket, amelyhez nem csak saját csatornáit, hanem az MH CKELMK-val egyetértésben annak már meglévő kapcsolati hálóját is igénybe tudja majd venni.

1596029517

Az MH CKELMK kiemelt kiképzési eseménye idén a szeptember második felében sorra kerülő, harcászati szintű Soft Caps 2017 elnevezésű nemzetközi gyakorlat lesz, amely további lehetőséget biztosíthat a nem-kinetikus műveletek sikeres végrehajtásához szükséges együttműködés begyakorlásához a katonai oldal és a civil szereplők között. A gyakorlat magyarországi helyszíneken, valós környezetben, valós civil hatóságok, kormányzati, nem kormányzati, és nemzetközi szervezetek együttműködésével, nemzetközi CIMIC és PSYOPS szakállomány bevonásával valósul meg.
Az MH CKELMK elképzelése alapján a részt vevő civil szervezetek igény szerint akár saját „miniex"-et, vagyis egy, a speciális feladataik célzott begyakorlását szolgáló kisebb gyakorlatot is beilleszthetnek a gyakorlat forgatókönyvébe, legyen szó természeti katasztrófa által előidézett vagy migráció miatt kialakult válsághelyzet kezeléséről.

A Baptista Szeretetszolgálatnak például nagy tapasztalata van ilyen téren, hiszen a világ több válsággócában hajtott már végre hasonló feladatokat katonákkal közösen, így várhatóan a soron következő gyakorlat során is sikerül majd megtalálni a mindkét fél számára előnyös együttműködési formát.

1596029517

Az évek során kialakult jó kapcsolat eredményeként a Baptista Szeretetszolgálat „Tisztelet a Hősöknek" programja keretein belül a hadiárvákat és a határon szolgálatot teljesítő katonákat és rendőröket is támogatásban tudja részesíteni.

Fotó: a szerző felvételei