Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Civilben is katona – a Magyar Honvéd magazin legfrissebb számából

Szöveg: honvedelem.hu |  2016. március 8. 15:44

Több magyar és koprodukciós sikerfilm stáblistáján olvasható a neve katonai szakértőként. Adódik a kérdés: mit szakért? Alaki mozgást? Igen. Szabályos fegyverfogást? Igen. Harci alakzatot? Igen. Ezeket és még sok minden mást is elvégez ahhoz, hogy a film katonai szempontból hiteles, pontos legyen. Ő dr. Varga István tartalékos alezredes.

1596009950
Középiskolásként a Budapesti Honvéd színeiben öttusáztam, idővel ifjúsági válogatott kerettag is lettem. Mikor közeledett az érettségi és a pályaválasztás, egy rokonom azt mondta, jelentkezzem a katonai főiskolára: jó sportoló vagy, lehetsz jó sporttiszt, mondta. Az akkori Kossuth Lajos Katonai Főiskolán a felvételinél közölték, hogy ilyen szakirány most nincs. Akkor határőrtiszt leszek gondoltam, jól lovagoltam és tudtam, hogy ők lovon járják a határt – emlékszik vissza katonai pályafutásának kezdeteire Varga István, aki aztán Egerben, alapkiképzés közben megkérdezett egy tisztet, hogy mikor lesz lovaglás. A válasz ez volt: „Fiam, maga lövész lesz, mezei lövésztiszt".

Hadnagyi rendfokozattal avatták 1972-ben, szolgálatát Zalaegerszegen, elsőlépcsős alakulatnál kezdte. Egyszer a tiszti klubban beszélgetett az ottani határőrkerület fiatal tisztjeivel. Volt egy hadnagy, akit szintén Varga Istvánnak hívtak. Kiderült, hogy annak idején elcserélték a papírokat, ő jelentkezett lövésztisztnek.

(További részletek a Magyar Honvéd magazin március 11-én, pénteken megjelenő számában!)