Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

CMX 2016: NATO éves válságkezelési gyakorlat

Szöveg: Honvédelmi Minisztérium |  2016. március 8. 20:55

Stratégiai válságkezelési gyakorlatot tart a NATO, amelyben Magyarország is aktívan részt vesz. A március 9-től 16-ig tartó Crisis Management Exercise (CMX) elnevezésű gyakorlaton a NATO-szövetséges országok, valamint Finnország és Svédország elsősorban a stratégiai döntéshozatalt gyakorolják. A kitalált földrajzi környezetben játszódó fiktív eseményekre történő reagálás katonai erők és eszközök tényleges mozgásával nem jár.

A gyakorlat megnyitóján – március 7-én, hétfőn – dr. Dankó István, a Honvédelmi Minisztérium közigazgatási államtitkára elmondta: az esemény kiváló lehetőség a kormányzati és szövetségesi döntéshozatali rendszerek tesztelésére, valamint az együttműködés továbbfejlesztésére.

A gyakorlat célja a NATO válságkezelési eljárásainak gyakorlása stratégiai-politikai szinten, amelyben mind a tagországok, mind a NATO-parancsnokság, mind a stratégiai parancsnokságok civil és katonai szakemberei egyaránt részt vesznek. További cél a szövetség tagállamai közötti konzultációs és kollektív döntéshozatali eljárások gyakoroltatása és a szövetséges tagállamok kollektív védelmi képességének demonstrálása a nem hagyományos biztonsági kihívások ellen. A résztvevők gyakorolni fogják a NATO Válságreagálási Rendszabályok bevezetését, valamint a Nemzeti Intézkedési Rendszer működtetését.

1596009957

Magyarország részt vesz a NATO konzultációs és döntéshozatali folyamatában, továbbá a hazai polgári, és katonai válságkezelési mechanizmusokat gyakoroltatja a konfliktushoz kapcsolódó, a hazánkat érintő fenyegetések elhárításán keresztül.

A CMX-gyakorlatokat a NATO 1992 óta rendezi meg, az idei a huszadik ilyen esemény. Magyarország NATO-csatlakozása óta részt vesz a CMX-gyakorlaton.

Fotó: Dévényi Veronika