Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Csapataink északon tért hódítanak

Szöveg: honvedelem.hu |  2014. szeptember 12. 19:28

Sorozatunkban a száz évvel ezelőtt megjelent magyar napilapokból, a Nagy Háborúval kapcsolatos írásokból szemlézünk.

„A keletgaliciai harctéren fokozott hevességgel folytatjuk az offenzívát. Csapataink lassan, lépésről-lépésre haladnak előre" – írja a Pesti Napló tudósítója. A jelentésből kiderül, hogy ugyan Lembergnél még áll a harc, de katonáink folyamatos térnyerésben vannak. Bizonyos, hogy ez a második nagy galíciai ütközet is több napig fog tartani, egyelőre azonban a mi csapataink nyomulnak előre.

„Még gondolni is oktalanság egy Németország és az Egyesült Államok közötti háborus viszonyra" 
– írja a lap.

A Népszava beszámol arról, hogy a németek a francia hadifoglyokat Montmedynél arra használják, hogy “az ottani alagutat szabaddá tegyék, amíg a német vasutezred uj vonalak épitésével foglalatoskodik."

Párizsban nagy éhínségre számítanak – írja a lap. „A husinség tegnap válságos ponthoz jutott, ami abból is kitünik, hogy nagy megrendelést tettek Angliában a fagyasztott husra."

Elsüllyedt az „Ottawa" nevű angol gőzős, valószínűleg aknára futott -olvasható az újságban.

Az Unió berlini nagykövete kijelentette, hogy „még gondolni is oktalanság egy Németország és az Egyesült Államok közötti háborus viszonyra." – olvasható a Népszavában.

(A sajtószemléket az Országos Széchényi Könyvtárban megtalálható korabeli napilapok átolvasásával Takács Vivien, Snoj Péter és Kovács Dániel készítette.)

1595978753
Címkéklapszemle