Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Csapatfelderítők közös kiképzése

Szöveg: Búz Csaba főhadnagy | Fotó: Somogyi András törzsőrmester, Dúl Anikó őrvezető |  2020. április 1. 6:31

Március végén csapatfelderítő kiképzésen vettek részt az MH 5. Bocskai István Lövészdandár hódmezővásárhelyi katonái.

1596077717

A hódmezővásárhelyi 62. Lövészzászlóalj még korábban, március közepén tartotta a szakasz szintű felderítő felkészítést és az ellenőrző foglalkozást. A felderítő szakasz parancsnoka, Kis Máté Levente hadnagy elmondta, hogy a negyvennyolc órás kitelepülés közben a folyamatos eső, valamint a hideg időjárás nehezítette a feladatok ellátását. Ennek ellenére a végrehajtó katonák lelkesek és motiváltak voltak. „Nagyon hasznosnak bizonyult az a gyakorlat, mert a folyamatos, komplex harcászati feladatellátás közben a katonáknak gyakran ki kellett mozdulniuk a komfortzónájukból.  Emellett rengeteg tapasztalatot szereztek például a rejtett figyelők, illetve a járőrbázis kiépítésével és üzemeltetésével kapcsolatban, vagy akár a felszerelés összeállítását illetően" – mondta a hadnagy.

A szakaszellenőrző foglalkozást követően a 3. Bercsényi Miklós Lövészzászlóalj felderítő katonáival közösen három hetes kiképzésen vettek részt Hajdúhadházon. A Vay Ádám Kiképzőbázison megtartott felkészítést az MH 24. Bornemissza Gergely Felderítő Ezred katonái tartották.

1596077717

„A technikai kiképzés során a csapatfelderítők elsajátították a Multispektrális Felderítő Komplexum, azaz a lokátor és a hőkamera kezelését. A gyalogos felderítő kiképzés az egyes harcos-, tűzpár-, rajszintű feladatok begyakorlását tette lehetővé, terepkutató-akadálypálya, álcázás, optikai eszközzel való figyelés, rejtett mozgás, átszivárgás ellenséges állásokon. A harcjárműves rész pedig a csapatfelderítő szakasz fő feladataira koncentrál: területfelderítés, zónafelderítés, útvonalfelderítés" – mondta a foglalkozásvezető, Pálóczi Zoltán százados.

A kiképzés minden résztvevő számára hasznosnak bizonyult, mert a csapatfelderítők így meg tudták osztani egymással tudásukat, tapasztalataikat is. Az elmúlt hónapokban elsajátított elméleti és gyakorlati ismereteiket felhasználva a felderítő szakaszok katonái ismét bizonyították felkészültségüket.

GALÉRIA